La diputada de la CUP Eulàlia Reguant s’ha adreçat amb contundència a la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. En una entrevista a l’ACN, l’ha avisat que quan vincula el seu cas judicial amb la persecució política fa mal als represaliats.
En aquest sentit, ha afegit que “el fet que hi hagi hagut un acarnissament perquè és qui és, i és independentista, no pot tapar que aquesta causa no té un origen polític”. Reguant ha admès que la interinitat al capdavant de la presidència de la cambra “no és bona”, però deixa en mans d’ERC i JxCat abordar com resoldre la situació. “Són ells qui han creat o contribuït a crear aquest problema”, ha justificat.
Tot i el malestar que ha produït entre alguns sectors de Junts i a ERC, la CUP no preveu que es trenqui el Govern per aquest motiu.
La CUP rebutjarà la petició de reconsideració
JxCat ha presentat una petició a la Mesa del Parlament perquè reconsideri la suspensió de Borràs. Però la CUP –que està representada a l’òrgan amb el secretari tercer, Carles Riera— la rebutjarà. Així, es mantindrà ferma en l’aplicació de l’article 25.4 del reglament, que fixa que la Mesa “ha d’acordar la suspensió de drets i deures parlamentaris de manera immediata” un cop sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral en casos d’acusació per delictes vinculats a la corrupció.
El TSJC va enviar a judici a Borràs pel presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). “Tocava que Borràs s’apartés i, si no s’apartava, per higiene democràtica i responsabilitat, suspendre-la de funcions”, ha argumentat Reguant.
Té motius Borràs per sentir-se perseguida? Reguant creu que hi ha hagut una part de persecució política, però que la causa per la qual anirà a judici “no té cap origen polític”. De fet, diu que si no es tractés de corrupció, no haurien aplicat el 25.4. “És un cas de corrupció que es veu magnificat i del qual s’ha donat més bola per la voluntat dels poders de l’Estat d’embrutar l’independentisme amb la corrupció, però l’origen de la causa no és polític”, ha asseverat.
Millorar la redacció del 25.4
Sobre el 25.4, els anticapitalistes han explicat que estan a favor de modificar-lo si és per “millorar-ne la redacció”, però en cap cas per a eliminar-lo. “Hi ha hagut juristes que han dit que era poc clar, doncs especifiquem-ho”. De totes maneres, la diputada creu que si es canvia el reglament hauria de ser per abordar altres qüestions, com per exemple el blindatge de la cambra davant discursos d’odi. “S’hauria d’assegurar que els discursos d’odi no es produeixen al Parlament, i no només haver de fer advertiments a qui els fa. Si cal, s’apaga el micròfon”, ha suggerit.