Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Puigneró: “El meu encàrrec no ha estat venir a fer autonomisme 2.0”

|

- Publicitat -

“El meu encàrrec no ha estat venir a fer autonomisme 2.0”. Així de contundent es mostra el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró, a ‘El 5è poder. La república digital a les teves mans’ (La Campana, 2020). L’ACN avança part del contingut del llibre, on Puigneró assegura que l’autonomisme va ser “útil” mentre Madrid el va respectar, però que “és l’Estat qui se’l carrega amb la sentència sobre l’Estatut del 2010” -d’ara fa just 10 anys. El conseller, que sona com a candidat efectiu de JxCat a les eleccions catalanes, aborda des d’una perspectiva personal els canvis socials des del prisma de la tecnologia: “El 5è poder és la voluntat política d’apoderar la ciutadania, l’essència del que anomeno una ‘República Digital'”, apunta.

Publicitat

Puigneró desgrana la revolució digital, així com els canvis que se’n deriven pel que fa a les relacions humanes i l’alteració en la societat, o en com pot influir la tecnologia en la democràcia i la participació ciutadana. El conseller subratlla que el 5è poder “dona sentit a repensar i definir com hauria de ser un estat del segle XXI (que serà digital o no serà) i on la ciutadania digitalment apoderada tindrà un rol preeminent com mai abans”.

En aquest sentit, l’exsecretari de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital de la Generalitat reitera que la innovació tecnològica no és només una “obligació”, sinó també “una oportunitat d’or”. De fet, Puigneró defensa que la nova revolució política que ve “s’està gestant als centres d’innovació i recerca en tecnologies digitals avançades”.

“Estem creant la Catalunya del segle XXI, un període que podríem definir com el ‘noucentisme digital’. Perquè no només estem proveint el país d’infraestructures digitals sinó que estem capacitant la ciutadania per al lideratge digital de demà”, subratlla.

El conseller també remarca que amb la fibra òptica “es dona la possibilitat que el poble més petit del país aculli l’empresa més gran del món”. “Amb això proporcionem esperança perquè sigui una eina extremament útil contra el despoblament. Això és governar per a tothom”, assegura.

“República digital”

Puigneró també subratlla al llibre que fa dos anys va començar a parlar de ‘República Digital’ i que la majoria dels qui l’escoltaven el miraven “amb cara d’incrèduls”, amb comentaris com ara “il·luminat, friqui, somiatruites o flipat”. El conseller recorda que, sigui com sigui, hi ha una “revolució no només tecnològica, sinó sobretot ciutadana”. “I és sobre aquesta revolució que podrem construir una República (Digital i Catalana) amb un nou model de governança, de societat i d’economia. Una república d’oportunitats, d’igualtats i de progrés. Una república apoderada i de futur”.

El responsable del departament de Polítiques Digitals indica que la seva prioritat durant els set anys que ha dirigit l’àrea TIC de la Generalitat ha estat “preparar el país digitalment”, a més de garantir les infraestructures digitals i la ciberseguretat fins a la promoció de la innovació digital com a nou motor econòmic, passant per la capacitació de la ciutadania i la preparació de l’administració digital.

“Molta gent em pregunta si això és la República Digital. Per a mi tot això només en són els fonaments. Però si hi sumem la voluntat d’apoderar la gent i la tecnologia que ho fa possible, llavors tindrem com a resultat una nació digital en forma de república, la primera nació del món sense fronteres, descentralitzada i voluntària”, assevera Puigneró al llibre.

Així, el conseller argumenta que ‘República Digital’ és “un poderós concepte per anomenar una idea i un projecte de país de futur, i amb futur”. “És la constatació que hi ha una immensa porta oberta que ningú pot tancar ni coartar. És el símptoma d’un canvi d’era”, sentencia.

Crisi sanitària i “decretazo” digital

Puigneró també actualitza al llibre la gestió de la crisi sanitària del coronavirus que ha dut a terme el govern espanyol: “Amb l’excusa del control de la pandèmia és fàcil fer el següent pas i controlar opositors, manifestants i votants. De la geolocalització sanitària a la geolocalització política. Covid-1984”, adverteix.

El conseller també es refereix al “decretazo” de l’Estat, en referència al decret llei sobre seguretat digital: “Espero que als catalans deixin d’aplicar-nos aquesta mordassa digital que s’han construït a mida i ens agafi lluny d’aquí, en un altre estat, un de propi que no entengui el món digital com una amenaça cap a l’estat sinó com una oportunitat per fer-lo millor”.

El pròleg del llibre és de l’expresident d’Estònia Toomas Hendrik Ilves, i l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont n’ha escrit l’epíleg.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut