Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Puigdemont, “sorprès” per l’error “tan estúpid” de García-Castellón, denuncia que la causa del Tsunami “era i és un cas de ‘lawfare’ de manual”

|

- Publicitat -

El president a l’exili, Carles Puigdemont, ha reaccionat a través d’un comunicat a l’arxivament provisional de la causa del Tsunami Democràtic per part del jutge de l’Audiència Nacional, Manuel García-Castellón, i al sobreseïment de les actuacions sobre els investigats per aquest tribunal, tot i que a ell de moment no l’afecta, perquè la seva causa la instrueix el Tribunal Suprem. En el seu escrit, Puigdemont considera que la decisió permetrà a la gent “acusada i perseguida injustament” poder recuperar “una part de la vida i la normalitat robades”.

Publicitat

No obstant això, el dirigent independentista no ha pogut amagar la seva sorpresa perquè un magistrat com García-Castellón hagi comès “un error tan estúpid” i hagi provocat ell sol l’arxivament provisional de la causa, amb la qual tal com ha assenyalat Puigdemont, el jutge “volia coronar una llarga vida al servei de l’Estat”. La Sala Penal de l’Audiència Nacional va declarar invàlides totes les diligències dutes a terme després del 21 de juliol del 2021, perquè el magistrat havia signat la pròrroga de les investigacions sota secret de sumari un dia després que hagués conclòs el termini per a fer-ho, tal com va assenyalar la defensa de la també represaliada Marta Molins (ERC). Per si no n’hi hagués prou, la causa, que ja portava oberta cinc anys, va reactivar-se de cop el novembre del 2023, tot just en començar les negociacions per a la llei d’amnistia. 

Aquesta situació no permet dubtar que la causa del Tsunami Democràtic “era i és un cas de ‘lawfare’ de manual”, tal com ha assenyalat Puigdemont a través del seu comunicat. “Sabien que l’acusació de terrorisme era delirant, per això els importava poc, i menys si eren ells els qui tenien el ressort per poder-ho descarrilar quan els convingués”, ha afegit el president. De fet, Puigdemont ha assegurat que “l’error” era “conegut des de feia temps i, tanmateix, hi ha persistit”.

Et pot interessar  Rovira, Wagensberg i la resta d'exiliats pel Tsunami ja són a Catalunya

El dirigent de Junts assenyala sense embuts que la intenció del magistrat i de l’Audiència Nacional era “empastifar durant anys, intimidar persones clau i embrutar la narrativa sobre l’independentisme”. “Buscaven el que de fet ja han aconseguit, i quan la causa ja no donava més de si i estava condemnada al fracàs, l’han llançada a la paperera”, ha escrit.

A parer de Puigdemont, l’estratègia de la justícia espanyola també posa de manifest que “Espanya no és un estat de dret” pel fet que “hi ha jutges que porten anys instruint una causa il·legalment i que decideixen no aplicar una llei del Parlament perquè els agrada”. “La inseguretat jurídica i la imprevisibilitat en l’aplicació de normes que són ben clares són pròpies d’altres règims, no d’una democràcia europea on hauria d’existir la separació de poders i la justícia hauria de ser políticament imparcial”, ha sentenciat.

En relació amb els encausats, Puigdemont lamenta que “l’atac a la reputació i el patiment que ha representat tot això per a moltes persones i les seves famílies no ho reverteix ningú” i ha advertit que poden produir-se casos similars. “El suposat error formal no els dissuadeix de continuar empastifant i mantenint les sospites sobre les quals han estat construint aquesta causa”, ha observat.

En aquest sentit, indica que la llei d’amnistia acaba “amb una determinada repressió”, però que no acaba amb la “repressió estructural amb què Espanya es relaciona en el conflicte amb Catalunya”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut