Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024
Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024

Puigdemont replica que a Illa li “incomoda” reunir-se amb ell pel paper del PSC en la repressió

El president a l'exili indica que el socialista ha de "deixar d'ignorar l'anormalitat democràtica que pateix Catalunya" si vol "ser el president de tots els catalans"

|

- Publicitat -

El president a l’exili, Carles Puigdemont, no ha deixat passar els menysteniments del nou Govern de la Generalitat encapçalat per Salvador Illa i el PSC més espanyolista de la història. El líder de Junts és l’únic president amb qui Illa no s’ha reunit en la seva condició institucional i, per si això no fos prou, l’executiu diu ara que es reunirà amb ell en el marc de les trobades amb les forces polítiques del Parlament si Junts ho defineix així després del seu congrés. Puigdemont ha denunciat aquesta nova falta de respecte per part de l’actual Govern, i que se suma a les que Junts ja ha assenyalat en altres ocasions, amb un missatge contundent on recorda el paper clau del PSC en la repressió exercida contra la seva figura i el moviment independentista.

Publicitat

Puigdemont ha assenyalat la incongruència que suposa mantenir la reunió institucional entre presidents un cop hagi conclòs el procés congressual de Junts per Catalunya, tot indicant que Illa s’ha reunit amb “tots els expresidents de la Generalitat, al marge de si tenen o no responsabilitats en un partit polític”. “Excepte amb mi” ha apuntat, ni tampoc amb Junts. “Sigui quina sigui la responsabilitat que jo pugui tenir dins de Junts, una reunió amb el president Illa només es pot fer en la meva condició de 130è president. El president Illa no s’ha de reunir amb mi com a representant d’un partit polític. Ho ha de fer en la meva condició institucional, reconeguda per llei” apunta en el seu escrit.

Illa, que ja té tots els números de ser el president més espanyolista de Catalunya, intenta esborrar qualsevol rastre del moviment independentista, fet que es va veure en el seu discurs del debat de política general, i forçar en l’imaginari una situació de normalitat política que Puigdemont no ha dubtat a denunciar. Així, el 130è president ha recordat que aquest octubre es compliran set anys de la contundent repressió que l’Estat va exercir contra l’independentisme, en la qual el paper del PSC va ser crucial. Una realitat que Illa no admet, tal com assenyala Puigdemont, i que ha de fer si vol ser el president de “tots els catalans”, tal com diu en els seus discursos.

Et pot interessar  Gonzalo Boye, sobre Puigdemont: "No s'ha entregat en set anys, no s'entregarà ara"

“Farà set anys que vaig ser destituït de forma il·lícita, perquè no va ser el Parlament el que ho va fer sinó l’associació entre el PP i el partit del president Illa. I en farà set que visc a l’exili. El respecte que tan pregona comença per reconèixer aquesta realitat” etziba Puigdemont.

“Sé que li incomoda, perquè sóc a l’exili també per la responsabilitat del PSC en la repressió. Però si vol ser el president de tots els catalans ha de deixar d’ignorar l’anormalitat democràtica que pateix Catalunya. Ha de desvincular la visita a qualsevol altra circumstància. Condicionar-la en funció del congrés del partit no és admissible, i ho hauria de saber” conclou.

Així mateix, Puigdemont també pica el crostó d’Illa per haver ignorat Junts per Catalunya i no haver mantingut cap tipus de conversa o trobada amb el partit independentista i líder de l’oposició. El líder del partit, que va rebutjar ser el cap de l’oposició per respecte institucional al càrrec de president, ha assenyalat al PSC que no cal que esperi a cap congrés per a parlar amb ells. “Junts té una presidenta i un secretari general, i té un president de Grup Parlamentari amb els quals tampoc no s’ha reunit. Si vol parlar amb Junts, té tots els canals al seu abast, i no cal que esperi a cap congrés” indica el president en el seu escrit.  El PSC sí que havia iniciat converses amb ERC i els Comuns per a negociar els pressupostos, en ser tots dos els socis d’investidura i, per tant, els “socis preferents”. Tanmateix, des de Junts han estat reclamant tenir interlocució directa i negociar el finançament singular pactat entre el PSC i ERC, reclamació que no ha tingut resposta.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut