Carles Puigdemont ha parlat de la seva experiència durant el passat 13 de gener, quan va poder exercir, per fi, d’eurodiputat de ple dret. En una entrevista a Rac 1, el President a l’exili ha declarat que “ahir va ser un dia de molta alegria”, comparant-ho amb dies com quan va sortir de la presó de Neumünster. Ha explicat que el que va fer era una “espiral de feina encadenada”, per acabar sopant amb els amics per celebrar el dia.
Respecte als eurodiputats de partits espanyols, ha lamentat que va rebre improperis quan es va creuar amb un diputat que li va dir “estas aqui gracias a España“, tot i que ha declarat que “no m’incomoda trobar-me diputats espanyols, els saludaré sense cap problema”. També ha opinat sobre les declaracions de Dolors Montserrat (PP), a qui Puigdemont diu que “té un punt deseperat” i que si vol que es compleixin les sentències, el primer que s’hauria de fer és alliberar Junqueras.
Pel que fa a la possibilitat que el Psoe voti en contra del suplicatori, Puigdemont demana coherència: “si volen desjudicialitzar la política, hem d’esperar que la conseqüència en sigui que no hi donguin suport. Crec que el fet que nosaltres puguem fer política és part de la solució”.
L’eurodiputat també ha mostrat el desig d’anar a Catalunya aviat, i ha confirmat que l’acte a Perpinyà serà al voltant de la segona quinzena de febrer, i ha advertit que “nosaltres hem de prendre mesures abans d’anar a Catalunya, perquè Espanya no respecta l’estat de dret, i hem d’assegurar la nostra immunitat. Estem treballant perquè això es resolgui de manera formal”. De fet, la primera activitat que farien si tornessin a Catalunya seria visitar els presos polítics, i defensa que “hauríem de poder-ho fer”.
Ha lamentat que el president del Parlament Europeu, David Sassoli, “no és coherent” i entén que ha estat sotmès a moltes pressions inacceptables per part de la justícia espanyola. Però avisa que “la partida és oberta, i si l’Oriol arriba al TGUE, el president europeu tindrà un bon argument per acceptar-lo com a eurodiputat, ja que es van violar els seus drets quan, sent escollit, no se li va permetre anar a recollir l’acta”. Ha defensat que els presos polítics “acrediten que hi ha una situació que és un embolic polític, i nosaltres podem fer feina des de l’exili”.
Pel que fa a la ideologia que defensarà al Parlament Europeu, ha parlat de “combatre els euroescèptics i els eurofòbics, com ara Vox“, rebatent que el que fa falta és l'”eurourgència“, i les idees que proposarà sobre la taula són completament europeistes: “la democràcia europea necessita ser defensada, protegida i millorada, amb uns canvis en els drets fonamentals, com ara el de l’autodeterminació, o el respecte per les minories culturals i lingüístiques”.
A més, Puigdemont ha confirmat que no es presentaria a unes eleccions catalanes mentre tingui la condició d’eurodiputat, i creu que “hi ha molta gent que ha d’agafar lideratges, i la societat catalana ho demana”. Assegura que ell mai seria candidat a la presidència de la Generalitat en les condicions on l’estat espanyol repressiu, i que això, de nou, s’ha de combatre des de fora. “Per fer front a una situació com aquesta, la millor fórmula per combatre-la és la immunitat”, i ha afegit que defensa “una llista unitària per combatre l’estat espanyol”.