Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025
Edició 2368

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 18 de gener del 2025

Puigdemont, Ponsatí i Comín al·legaran “persecució política” i manca de competència del Suprem per rebutjar el suplicatori

|

- Publicitat -

La “persecució política” i la manca de competència del Tribunal Suprem són els arguments que els eurodiputats de Junts Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí defensaran en el procés de suplicatori que comença dilluns a la comissió d’Afers Legals de l’Eurocambra. Segons apunten fonts jurídiques, aquests seran els principals eixos dels tres eurodiputats per defensar que no se’ls aixequi la immunitat, però la reforma del delicte de sedició que el govern espanyol assegura que aprovarà abans de final d’any també pot afavorir Puigdemont, Comín i Ponsatí en aquest procés. “No ens va malament”, remarquen les mateixes fonts.

Publicitat

“Hi ha un argument que coincideix amb els nostres si s’està dient que no és del segle XXI”, apunten fonts jurídiques, que subratllen que aquesta reforma els pot ajudar perquè “evidencia” que és un delicte “antidemocràtic” i que no té “equiparació internacional” a Europa.

En un procés que serà confidencial, fonts de Junts afirmen que també qüestionaran el fet que el ponent del suplicatori, l’encarregat de redactar la proposta de si aixecar la immunitat o no, sigui del mateix grup parlamentari que VOX, que ha participat en el procés contra els líders independentistes com a acusació popular.

D’altra banda, des de Junts també qüestionaran que els tres eurodiputats tinguin el mateix ponent perquè no se’ls acusa dels mateixos delictes i també destacaran el nombre “fora del que és normal” d’eurodiputats de partits espanyols que “s’han compromès a empresonar Puigdemont”. Dels 25 eurodiputats que formen el comitè d’Afers Legals, presidit per l’eurodiputat de Ciutadans, Adrián Vázquez, cinc són espanyols.

“El comitè no és un tribunal, no s’ha de pronunciar sobre el caràcter delictiu dels fets, sinó sobre les garanties d’independència”, assenyalen fonts jurídiques, que basen l’estratègia de defensa en el fet que el suplicatori té la “intenció de perjudicar la representativitat política” dels eurodiputats de Junts.

Et pot interessar  Puigdemont i Junqueras es reuneixen aquest dijous a Brussel·les

Les mateixes fonts confirmen que en cas que l’Eurocambra decideixi aixecar la immunitat a Puigdemont, Comín i Ponsatí recorreran la decisió al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), on apunten que no hi ha cap precedent de cas com el dels eurodiputats de Junts. Segons destaquen, el procés durarà “mínim” quatre mesos, però preveuen que sigui “llarg”.

En cas que l’Eurocambra voti aixecar-los la immunitat, Puigdemont, Comín i Ponsatí seguirien sent eurodiputats. A més, les mateixes fonts assenyalen que l’aixecament també podria ser “parcial” o “amb condicions”.

El procediment

L’eurodiputat ultraconservador i nacionalista búlgar, Angel Dzhambazki, és el ponent de l’Eurocambra pel suplicatori contra Puigdemont, Comín i Ponsatí. Membre del Moviment Nacional Búlgar, socis de govern del primer ministre Boyko Borisov, Dzhambazki forma part del grup dels Conservadors i Reformistes Europeus (ECR, per les seves sigles en anglès) on també hi ha Vox i els nacionalistes flamencs de l’N-VA.

El ponent del suplicatori és l’encarregat de redactar la proposta d’aixecar o no la immunitat. Segons el reglament de l’Eurocambra, els afectats tenen l’oportunitat de ser escoltats en audiències i de presentar la documentació que creguin rellevant. Un cop passades les audiències, que en aquest cas es faran de manera remota, el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà després a una votació per majoria simple al ple.

Si el Parlament Europeu finalment retira la immunitat als eurodiputats de Junts, la justícia belga podrà estudiar la petició d’extradició que pesa sobre ells pel cas de l’1-O. Llavors, Bèlgica s’haurà de pronunciar sobre la seva euroordre, un procés judicial que aniria en paral·lel al recurs al TGUE pel suplicatori.

En qualsevol cas, mentre duri el procediment i, fins i tot si són entregats a Espanya, Puigdemont, Comín i Ponsatí continuaran sent eurodiputats mentre no hi hagi una sentència condemnatòria.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí