El president Carles Puigdemont, exiliat a Bèlgica, ha expressat de nou durant la presentació del seu llibre ‘M’explico’, la desconfiança que va tenir amb el vicepresident i pres polític, Oriol Junqueras, el qual no va assistir a la reunió del 27 d’octubre, dia en què es va declarar momentàniament la independència. “El dia 27 a la tarda era una reunió molt important. Si acabàvem de declarar la independència crec que era imprescindible que el Govern i els aliats en l’estratègia acordéssim les passes immediates a seguir”, ha reblat Puigdemont, que assegura que “no havia de ser una decisió unilateral del president. Era imprescindible que en parléssim tots i que decidíssim tots plegats”.
Malgrat tot, actualment l’eurodiputat ha expressat que està “content d’haver reprès el contacte amb Junqueras després de molt temps sense fer-ho en directe”, ja que al cap i a la fi “tots volem la independència i volem arribar-hi per la via que ens sembla més eficaç”. El president també recorda que la distància amb Junqueras “ha estat a causa de la repressió”, i ha expressat la voluntat per part dels dos que el contacte “es vagi incrementant”.
Pel que fa al Tercer Grau dels presos polítics, Puigdemont té clar “han de ser un actiu de la política i la societat catalana”, i que el fet que hagin sortit temporalment de la presó farà que “més gent en parli, i és bo que ho facin”, ja que segueixen sent presos polítics. “Necessitem que s’expressin amb tota la seva naturalitat, sense passar per filtres i agafant la paraula directament”, ha dit.
En relació amb el tema de l’espionatge per part de les clavegueres de l’estat, Puigdemont assegura que interposar un sol dispositiu pot haver costat 300.000 euros a l’estat, una mostra més que l’estat “no només busca perjudicar la vida als perseguits, sinó la decapitació del moviment independentista”. Malgrat les desavinences que hi ha dins el moviment independentista català, l’eurodiputat assegura que, en el fons “tots volem unitat estratègica”. “Costarà molt”, ha dit, però també confia que “tot el que pugui venir ens apropi molt més i es torni a imprimir el ritme del teixit que es va crear”.