El president a l’exili, Carles Puigdemont, i l’exconseller Toni Comín, han expressat la seva preocupació per les implicacions que pot tenir l’última sentència del TJUE, que ha tombat els recursos presentats per tots dos contra la negativa de l’Eurocambra i el seu president, Antonio Tajani, de reconèixer-los com a eurodiputats l’any 2019. El tribunal europeu ha evitat valorar si el requisit de jurar la Constitució imposat per la JEC és compatible amb el dret de la UE i afirma que no pot qüestionar la llista final d’Espanya, en les quals la JEC no va incloure ni Puigdemont ni Comín per no haver jurat la Constitució, tot i haver resultat elegits.
A través d’un comunicat, els fins ara eurodiputats de Junts han mostrat la seva sorpresa i preocupació per la sentència del TJUE que rebutja definitivament els seus recursos i que els insta a recórrer per la via judicial espanyola. Una sentència que contravé la doctrina Junqueras estipulada pel mateix tribunal, i que establia que la condició d’eurodiputat s’obté únicament per l’elecció a les urnes. En aquest mateix sentit va pronunciar-se també l’advocat general del TJUE, tot i que el seu posicionament no és vinculant.
Puigdemont i Comín subratllen que la sentència emesa aquest dijous “no entra en el fons de la qüestió” que van plantejar, que era, precisament, si “un estat pot posar requisits incompatibles amb el dret europeu per impedir que un eurodiputat electe pugui ser reconegut com a tal pel Parlament Europeu”. Critiquen també que el tribunal considerés que Tajani “no podria fer altra cosa que limitar-se a prendre nota de la llista d’eurodiputats que li van notificar les autoritats espanyoles”, un argument que segons denuncien els “deixa en una situació de clara indefensió, a nosaltres i als nostres electorals, davant de l’actuació de les autoritats espanyoles”.
Així, Comín i Puigdemont alerten que, mentre el TJUE no deixi resolta aquesta qüestió de manera definitiva, ja que el tribunal els ha instat a recórrer la via judicial espanyola, “obre una porta perquè d’altres estats membres puguin imitar l’exemple d’Espanya i inventar requisits contraris als principis de la democràcia i incompatibles amb el dret europeu” per a “subvertir els resultats electorals”. Això, segons denuncien, “implica un dany irreparable per a la democràcia europea, que no ens pot deixar indiferents en un moment en què es constata un increment de les posicions autoritàries en diversos estats de la UE”.
Amb tot, els dos dirigents de Junts confirmen que activaran les dues vies proposades pel TJUE. D’una banda, que siguin les autoritats judicials espanyoles les que presentin una qüestió prejudicial sobre aquest assumpte. De l’altra, presentar una nova demanda de mesures cautelars, la qual s’afegirà a la que ja ha presentat Comín contra la decisió de Metsola de denegar-li l’escó novament. Finalment, també estudiaran presentar un recurs d’incompliment contra l’Estat espanyol en base a l’article 258 del TFUE.