Puigdemont i Comín podran accedir com a membres de ple dret al ple arran de la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que va reconèixer la immunitat d’Oriol Junqueras i va rebutjar que es puguin imposar formalitats com el jurament de la Constitució per accedir a l’acta. El propi Junqueras, però, no hi podrà ser, perquè la presidència de Sassoli ha assumit com a pròpia la interpretació del Suprem i considera que, malgrat que era eurodiputat des del 2 de juliol, va perdre el mandat el 3 de gener, quan el va inhabilitar la JEC.
El ple d’aquest dilluns –el primer de l’any i el primer amb Puigdemont i Comín en els seus escons- començarà a les 17 hores. Es preveu que Sassoli llegeixi un document per reconèixer que el 2 de juliol tant Puigdemont, com Junqueras i Comín van esdevenir eurodiputats. Això sí, en el cas del republicà, afirmarà que el seu mandat va acabar el 3 de gener –amb la inhabilitació de la JEC- i la demanarà a Espanya que digui qui serà el seu substitut. Els republicans, però, es resisteixen a fer córrer la llista i ja han anunciat la seva intenció de recórrer la decisió de Sassoli al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE).
L’afer català serà un dels elements més destacats d’aquest plenari, tot i que no forma part de l’agenda oficial. El president del Parlament, Roger Torrent, té previstes reunions amb almenys dos vicepresidents de la cambra, Heidi Hautaula (Verds/ALE) i Dimitrios Papadimoulis (GUE). A banda, es preveu que Diana Riba faci una roda de premsa, on també participaran Puigdemont i Comín i membres de la Plataforma Diàleg UE-Catalunya.
Així mateix, Puigdemont i Comín, ara ja amb les acreditacions de parlamentaris, poden optar per demanar la paraula al ple i participar en els diversos debats previstos, que s’allargaran fins dijous. També ho pot fer, com ja ha fet en sessions anteriors, l’eurodiputada Riba, que era la número dos de Junqueras a les europees.
Primer cop a França
Amb la participació en el ple d’Estrasburg, Puigdemont i Comín trepitgen també França per primera vegada amb una euroordre en marxa. Tot i això, tots dos líders gaudeixen d’immunitat, i els seus equips confien que no tindran cap dificultat al país gal. També entrarà a França per primera vegada Meritxell Serret, actual delegada del Govern a Brussel·les, i que tot i no tenir una euroordre sí que té una ordre d’arrest a Espanya.
El magistrat del Suprem Pablo Llarena, tot i que manté vigents les euroordres de Puigdemont i Comín, va reconèixer la setmana passada que tots dos eurodiputats tenen immunitat. Una protecció, però, que Llarena diu que no els garanteix el dret a no ser detinguts a Espanya.
Salaris endarrerits
Amb la seva incorporació com a eurodiputats, Puigdemont i Comín cobraran retroactivament els seus salaris i dietes dels últims sis mesos, uns 70.000 euros per cadascun, segons van confirmar fonts de l’Eurocambra. Junqueras també hauria de rebre, com a mínim, els diners d’aquest període, encara que a partir del 3 de gener la cambra no el consideri membre.