El president Carles Puigdemont ha mostrat el seu sentit crític vers un problema transversal a la Unió Europea. El president de Junts per Catalunya ha comentat el cas Pegasus: un desastre per a democràcia que ha afectat al Govern alemany, i que també podria comprometre altres països de la Unió Europea.
En concret, ha citat una piulada de l’investigador John Scott-Railton, que segons explica en el seu perfil té la missió de “perseguir el mal en les infraestructures digitals”. Aquest investigador de la Universitat de Toronto ha publicat un fil en el qual mostra un abús de poder que s’ha produït quan la Policia Federal Alemanya que, secretament, ha comprat el software Pegasus.
Cal dir que, com afirma el ministre d’Interior alemany, Horst Seehofer, i la Comissió Federal de Protecció de la Informació, aquest fet ha succeït sense que en tinguessin coneixement. Per tant, mostra que o bé el Govern alemany no està essent suficientment sincer amb l’opinió pública, o bé que la Policia Federal va actuar a l’esquena del Govern, per tant amb uns objectius que no estan alineats amb l’agenda de l’executiu alemany.
Aquesta aplicació és un programa d’espionatge “israelià”, desenvolupat pel grup NSO, de qui és difícil conèixer-ne més detalls, i que permet obtenir informació crítica procedent dels dispositius electrònics. El programa està reservat per a “l’ús de governs”, de manera que és força complex saber quines limitacions té, ja que els executius que en fan ús han estat molt opacs al respecte.
L’oposició alemanya ja ha posat en dubte que el Govern alemany estigui fent un ús legítim del programari, ja que la Policia no va comunicar ni la compra, ni que es començaria a usar aquesta aplicació, “per raons de seguretat nacional”, com han argumentat els policies posteriorment. Diversos diputats han demanat al Govern que s’abstingui d’usar Pegasus amb interessos partidistes, evidenciant que tampoc han respost sobre quines altres autoritats podien estar fent ús del programa d’espionatge.
Puigdemont, ha valorat aquest fil i ha explicat que “són les coses que amenacen el model de vi(d)a europeu” i ha puntualitzat que “no és per cap intromissió de cap país tercer en els afers de la Unió Europea” en una afirmació una mica ambigua. El 130è president de la Generalitat ha subratllat que “són els estats membres que a través dels seus racons foscos van erosionant cada dia l’estat de dret” i ho ha condemnat contundentment. “El cas Pegasus és un escàndol gravíssim” ha conclòs Puigdemont.
Val a dir que una filtració massiva de Pegasus va posar en coneixement de l’opinió pública que s’havia fet un seguiment a 50.000 polítics, empresaris, diputats i treballadors d’ONG catalans. Algunes de les personalitats rastrejades van ser: Roger Torrent, Anna Gabriel, Ernest Maragall, Sergi Miquel, Jordi Domingo, i que casualment són majoritàriament independentistes.
Encara queda per descobrir, per tant, quin Estat podria haver contractat aquest programa espia i quina informació té, atès que com afirma NSO Group en el seu web, només venen el programari a governs i agències del govern: “per ajudar a prevenir i investigar el crim i el terrorisme per salvar centenars de vides al voltant del planeta”.
Aquestes són les coses que amenacen el model de via europeu, i no és per cap intromissió de cap país tercer en els afers de la UE. Són els seus estats membres que a través dels seus racons foscos van erosionant dia a dia l’estat de dret. El cas Pegasus és un escàndol gravíssim. https://t.co/TItOkRX17G
— Carles Puigdemont (@KRLS) September 7, 2021