Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024
Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024

Puigcercós demana a Junqueras una “reflexió” per permetre una “transició tranquil·la” a ERC: “Ha de pensar en el partit”

Forcadell, Dolors Bassa, Ridao, Serret, Balcells, Simó, Llansana i Ricomà donen suport a Nova Esquerra Nacional

|

- Publicitat -

L’expresident d’ERC Joan Puigcercós ha demanat a Oriol Junqueras una “reflexió” i que permeti una “transició tranquil·la” al partit: “Ha de pensar en el col·lectiu”, ha afirmat Puigcercós, en un acte de suport a la candidatura de Nova Esquerra Nacional. La llista de Xavier Godàs i Alba Camps ha presentat avui més noms que aposten per la seva candidatura: l’expresidenta del Parlament i de l’ANC, Carme Forcadell; les exconselleres Dolors Bassa, Meritxell Serret, Anna Simó, Manel Balcells i Marta Cid; l’exsecretari general del partit Joan Ridao; l’exportaveu Marina Llansana; l’exalcalde de Tarragona Pau Ricomà, i l’exdiputat Agustí Cerdà també aposten per la llista de Xavier Godàs i Alba Camps per liderar ERC.

Publicitat

Els noms que ha presentat avui Nova Esquerra se sumen als que ja va avançar l’ACN dilluns: el propi Puigcercós, Ernest Benach, Joan Manuel Tresserras i Josep Huguet. A més, l’exconsellera i exvicepresidenta de la Mesa Alba Vergés també dona suport a la candidatura de Godàs, tal com ha pogut saber l’ACN.

Durant l’acte, celebrat aquest dijous al Col·legi de Periodistes, Alba Camps ha agraït el suport d’aquests dirigents històrics del partit: “Caminem sobre espatlles de gegants”, ha afirmat la candidata a la secretaria general d’ERC. A primera fila hi havia algunes d’aquestes persones, com Forcadell, Serret, Balcells, Simó o Llansana.

De la seva banda, Puigcercós ha reivindicat el relleu que va comandar ell, precisament, passant el testimoni a Junqueras i Marta Rovira, el 2011: “Som aquí perquè cal un canvi, i nosaltres som exemple de com es va fer una transició tranquil·la. Ara també calen noves cares i aires nous”, ha reclamat.

En aquesta línia, l’expresident d’ERC ha subratllat que Junqueras és una persona d’una “trajectòria necessària i vital” però que, en aquests moments, la seva actitud “divideix”, quan el partit necessita “sumar”: “Li demano una reflexió, amb la voluntat de pensar en l’endemà del congres”, ha insistit Puigcercós, que ha instat Junqueras a “pensar en ERC” i no en ell mateix.

Et pot interessar  ERC defensa el referèndum com a via per resoldre el conflicte polític i l'aplicació "plena" de l'amnistia

Puigcercós, antecessor de Junqueras al lideratge del partit, ha reconegut la importància de la figura del candidat de Militància Decidim. Però ha afegit que, malgrat haver estat a la presó -i Rovira a l’exili-, Junqueras ha de prioritzar el col·lectiu: “Necessitem una actitud generosa de veure més enllà, i entendre que cal una renovació”, ha conclòs Puigcercós.

De la seva banda, Godàs -candidat a presidir ERC però que no vol ser-ne el cap de llista a la presidència de la Generalitat- ha reiterat que Nova Esquerra aspira a guanyar el congrés. I que, en tot cas, si calgués anar a una segona volta, ja s’estudiarien els diversos escenaris que s’obririen aleshores.

Segona volta?

A la cita congressual, la militància ha d’escollir la nova Executiva Nacional, la nova presidència, i els 30 consellers i conselleres (15 dones i 15 homes), a través de votacions electròniques. No hi ha cap mínim de participació fixat per validar una candidatura. Però si cap de les candidatures arriba al 50% dels vots, la cita congressual es repetirà al cap de 15 dies. Així, el cap de setmana del 14-15 de desembre tindria lloc una hipotètica segona volta, entre les dues llistes més votades.

En aquest cas, les candidatures que hagin quedat en tercer o quart lloc es poden ajuntar amb les dues llistes que passen a la segona volta. Però amb alguns matisos: les candidatures de la final han de mantenir el candidat a la presidència del partit i, almenys, la meitat dels noms que havien proposat per a l’Executiva Nacional. En aquesta final s’imposaria la candidatura més votada, encara que fos per la mínima.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut