El ministre de Transports, Óscar Puente, ha tornat a demanar “disculpes” als usuaris de Rodalies, però ha insistit que les incidències no són fruit de cap manca d’inversió, sinó majoritàriament “a la confluència d’actuacions i la posada en servei d’infraestructures renovades”. Puente ha recopilat incidències dels últims dies i ha afirmat que “troba a faltar alguna condemna del vandalisme per part d’algú a Catalunya”, perquè “més de la meitat dels actes de vandalisme a tota la xarxa es produeix a l’àrea de Barcelona”. També ha explicat que parla “pràcticament cada dia” amb el president de la Generalitat, Salvador Illa, sobre la situació de Rodalies. Per això ha demanat als grups que treballin de la mà i no tirin “més llenya al foc”.
Puente ha fet aquestes manifestacions en resposta a una interpel·lació de la diputada d’ERC Inés Granollers, que ha tornat a recordar el fitxatge de l’economista Eduard Gràcia, suposadament pròxim a Junts, com a membre del Consell d’Administració de Renfe. A diferència de Junts, segons Granollers, “ERC no està aquí per buscar cadires als consells d’administració”, sinó que “farà complir que tots els trens i les vies de Catalunya passin a mans de la Generalitat”. “Nosaltres treballem per això cada dia, i no podem dir el mateix dels nostres companys”.
La diputada d’ERC ha recordat a Puente les consecutives promeses de “pluges de milions” a Rodalies per part dels ministres de Transports, i ha afirmat que malgrat aquestes paraules Rodalies segueix instal·lada en el “caos” i ofereix un servei “indecent”. “Posin el consell d’administració de Renfe dins del tren”, ha afirmat, i “pensin en la ciutadania” que cada dia “no sap si podrà arribar a la feina”. “Parlen de sostenibilitat però forcen la gent a tenir un cotxe o viure a les grans ciutats”, ha dit.
Puente: “No estem amb els braços creuats”
En la seva resposta, Puente ha afirmat que cal anar “més enllà de parlar de caos” i ha insistit en el volum d’inversions del seu ministeri. “No nego que a Catalunya hi ha hagut un dèficit d’inversió durant molts anys”, ha dit, “però no estem de braços plegats” i “l’increment de les inversions és innegable”, perquè el 2024 Catalunya va ser “la comunitat amb més inversió”. Per tot plegat, ha afirmat, el govern espanyol “manté el seu compromís amb el pla de Rodalies”.
Segons les dades del Ministeri de Transports, durant l’any passat es van invertir un “rècord” de 607 milions d’euros del Pla de Rodalies, la xifra més alta dels últims anys. De fet, el govern espanyol defensa que s’han fet inversions per més de 2.000 milions a Rodalies, dels que Adif n’ha executat 1.414 per modernitzar i reforçar la infraestructura.
“El Pla de Rodalies ha complert cinc anys, porta més de 2.000 milions executats i la intenció és mantenir el ritme inversor en els pròxims anys”, ha afirmat el ministre Puente. A més, segons ha dit, Rodalies és “prioritari” per al govern i va concentrar el 50,6% de la feina del ministeri a Catalunya.
Transports apunta que entre 2023 i 2024 s’han licitat obres per 1.040 milions d’euros, i s’han adjudicat treballs per 1.500 milions. En el marc del primer quinquenni del Pla de Rodalies, s’han licitat contractes per 2.634 milions, adjudicant treballs per valor de 3.759 milions, inclosa la compra de trens que ja s’estan fabricant.
Adif, ha apuntat el ministre, ha invertit 2.222 milions d’euros a Catalunya des del 2018, amb un “notable accelerament en els últims tres anys”, mentre que Renfe ha invertit 824 milions.