Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

PSOE i Sumar tanquen un acord per a la derogació de la ‘llei mordassa’ i modificar la llei de publicitat institucional

Fruit de l'acord, Díaz diu que "tots els delictes vinculats a les injúries i a les llibertats públiques" quedaran derogats

|

- Publicitat -

El PSOE i Sumar han assolit un acord per a la derogació de la ‘llei mordassa’ i sobre la modificació de la llei de publicitat institucional que limitarà les subvencions públiques als mitjans que vulnerin el codi deontològic, segons ha anunciat aquest dimarts des de Brussel·les la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz. El president espanyol, Pedro Sánchez, ho comunicarà formalment al Congrés aquest dimecres durant una compareixença a petició pròpia on exposarà les mesures de “regeneració democràtica” del seu executiu.

Publicitat

Segons ha explicat Díaz, PSOE i Sumar han tancat l’acord en les últimes hores per donar compliment a aquest compromís d’investidura de la derogació de la ‘llei mordassa’. Fruit de l’acord, ha dit, “tots els delictes vinculats a les injúries i a les llibertats públiques” quedaran derogats.

A més, segons Díaz, el paquet de mesures inclou també la modificació de la Llei de publicitat institucional que ja va anunciar el president espanyol, i que entre altres ha d’establir un topall màxim de finançament dels mitjans per part de les administracions públiques.

Segons la vicepresidenta segona, aquesta llei farà que aquells que practiquen “pseudoperiodisme” i “violin els codis deontològics del periodisme” quedin “privats de subvencions i finançament públics”.

Díaz ha afirmat que aquestes eren dues mesures “troncals” del paquet de “regeneració democràtica” que han pactat PSOE i PP, però també hi haurà altres iniciatives “més globals” on fins ara ja hi havia més acord.

“Tanquem la derogació de la llei mordassa, i s’ha acabat el finançament públic per als pseudoperiodistes al nostre país”, ha conclòs.

Reforma pendent des del 2019

La derogació de la llei mordassa ja constava a l’acord d’investidura del 2019 signat entre el PSOE i Podem, però no va aconseguir prosperar per les desavinences entre el PSOE i els seus socis, que reclamaven que es prohibissin les devolucions en calent, les multes per faltes de respecte a l’autoritat i la desobediència.

Et pot interessar  Els socis i aliats de Sánchez donen l'esquena a la reforma del Poder Judical pactada entre PSOE i PP

El març del 2023 ERC i Bildu van acabar tombant el projecte de Llei a la comissió d’Interior després de rebutjar l’acord que havien assolit el PSOE, Podem i PNB. La sessió va derivar en un enfrontament verbal entre el diputat de Podem Enrique Santiago, que havia conduït aquelles negociacions, i la diputada d’ERC Maria Carvalho.

Les associacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil també es van oposar a aquella reforma i previsiblement faran el mateix respecte a la proposta que Sánchez portarà aquest dimecres al Congrés. Compten amb el suport del PP i Vox, que sempre han negat el seu suport a la modificació d’una llei aprovada durant el mandat de Mariano Rajoy.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut