Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

PSOE i PP tomben les esmenes a la totalitat contra el seu acord per la reforma del Poder Judicial

Els socis del govern de Pedro Sánchez critiquen l'acord i retreuen al PSOE que no impulsi una autèntica regeneració democràtica ni aturi la 'lawfare'

|

- Publicitat -

La reforma de la llei orgànica del Poder Judicial (LOPJ) pactada entre el PSOE i el PP ha superat aquest dijous un nou escull al Congrés. PSOE, PP i coalició Canària han votat de la mà per rebutjar les esmenes a la totalitat que havien presentat Podem i Vox. Tal com va passar durant la presa en consideració de la norma, els socis del govern de Pedro Sánchez han criticat l’acord i han retret al PSOE que no impulsi una autèntica regeneració democràtica. El text segueix ara la seva tramitació parlamentària fins al 23 de juliol, dia en què el Congrés aprovarà (novament amb els vots del PSOE, del PP i de Coalició Canària) definitivament tant aquesta reforma com els noms dels nous vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Publicitat

Malgrat que majoritàriament han votat en contra de l’esmena a la totalitat de Sumar i també la de Vox, la reforma no convenç cap dels socis de l’executiu de Pedro Sánchez.

La secretària general del Podem, Ione Belarra, ha carregat durament contra l’acord entre el PSOE i PP que al seu entendre “obre un nou temps de gran coalició” i “legitima la guerra bruta judicial contra Podem, contra les forces independentistes i contra tota la gent que vol canviar les coses a millor al nostre país”.

El diputat de Vox Javier Ortega Smith ha criticat l’acord del “nou grup PP-PSOE” que, al seu entendre, entorpeix la independència de la justícia. “Aquest pacte és la culminació d’un bipartidisme aberrant on s’han repartit durant dècades el poder a Espanya, però Vox posarà les coses al seu lloc”, ha afirmat.

El diputat de Junts Josep María Cervera ha posat en dubte la voluntat del PSOE i del PP d’impulsar la divisió de poders, i ha afirmat que l’objectiu del seu acord és “repartir-se” el poder “com han fet en els darrers 40 anys”. Segons Cervera, amb el nou repartiment acordat entre PSOE i PP “l’extrema dreta judicial” continuarà controlant el Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Et pot interessar  El PSOE es treu la careta i afirma estar disposat a tancar "grans acords i pactes" amb el PP si s'allunya de Vox

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha denunciat el “colpisme judicial” de part de la judicatura que aprofita “el poder de la seva toga per provar de revertir el poder de les urnes”. Rufián ha afirmat que amb aquest acord “es perd una oportunitat” i el PSOE “es penedirà” de la seva entesa “vergonyosa” amb el PP.

La diputada de Compromís Àgueda Micó ha retret al PSOE que assoleixi un acord amb un PP que “ni creu en la justícia ni en la democràcia” i que “sempre” ha tingut com a objectiu “controlar la justícia per tombar qualsevol govern d’esquerres”.

Per contra, PSOE i PP han defensat l’acord. La socialista Isaura Leal ha afirmat que amb aquest acord es dona compliment a la Constitució, s’aixeca el bloqueig del PP a la renovació del Consell General del Poder Judicial per provar de retornar a aquest organisme “el prestigi que mai hauria d’haver perdut”. “L’acord beneficia a la salut institucional d’Espanya”, ha dit, “i posa punt final a l’anomalia institucional”.

El portaveu del PP, Miguel Tellado, ha assegurat que la seva formació ha arrossegat els socialistes a una reforma que, al seu entendre, democratitza i dota de “més independència” la justícia. Ha retret a Vox que voti en contra de l’acord, i ha recordat que el PP és una formació “amb vocació de majoria” que sempre prioritza “el compliment del programa electoral”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut