Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024
Edició 2165

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 29 de juny del 2024

PSOE i PP acceleren la reforma del CGPJ: arribarà al Congrés la setmana que ve i s’aprovarà com a màxim el 23 de juliol

La cambra baixa ha informat aquest dimecres als grups de la convocatòria de plens per tot el mes vinent

|

- Publicitat -

El PSOE i el PP preveuen acotar a aquest mes de juliol la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) acordada ahir i portar la seva nova al Congrés abans del dia 23 de juliol, el darrer ple previst abans de l’aturada estiuenca de la cambra. Segons consta al pacte entre ambdues formacions, hi ha el compromís d’aprovar la proposició de llei del Poder Judicial, els nous candidats a vocals i el candidat a la vacant del Tribunal Constitucional de manera simultània. Paral·lelament, aquest dimecres la presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha informat els portaveus parlamentaris que el ple es reunirà els pròxims 4, 11, 17 i 23 de juliol.

Publicitat

Segons han confirmat fonts de la cambra, el dia 4 de juliol es votaria la presa en consideració de la norma, el dia 11 es faria el debat d’esmenes a la totalitat i el 23 es votarien els nomenaments i el text definitiu de la normativa de l’òrgan de govern dels jutges. Superat aquests tràmits, i si no hi ha cap esdeveniment de darrera hora, el Congrés entraria després en període vacacional.

El pacte tancat ahir a Brussel·les entre populars i socialistes preveu una proposició de llei orgànica per reformar de la llei orgànica del CGPJ i la reforma de la llei que regula l’estatut orgànic del ministeri fiscal. Pel que respecta a la primera, els futurs vocals del CGPJ no podran accedir a la cúpula judicial si en els cinc anys anteriors han ocupat càrrecs públics de caràcter polític. D’altra banda, la reforma prohibirà que un ministre o secretari d’estat pugui ser fiscal general de l’Estat.

Et pot interessar  PSOE i PP es reuneixen amb Jourová a Brussel·les per tancar la reforma del Poder Judicial

Un cop s’aprovi la llei amb les dues reformes, el CGPJ tindrà un termini de sis mesos des de la seva entrada en vigor per fer “un estudi dels sistemes europeus per a l’elecció de vocals en òrgans anàlegs” i presentar una proposta de reforma del sistema d’elecció amb el suport de tres cinquenes parts dels vocals.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut