La líder d’En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha retret a Junts que hagi decidit despenjar-se finalment de l’acord per modificar la llei de política lingüística per tal de “blindar” la immersió lingüística. “Un partit sense paraula no és un partit de govern, espero que ERC hagi après la lliçó i vegi que per a les qüestions importants no és un bon negoci confiar en Junts”, ha afirmat en una entrevista al Diari Ara. Segons Albiach la llengua hauria de quedar fora del “tacticisme partidista” i ha demanat “no perdre ni un minut més”. Precisament per això ha insistit en celebrar un ple extraordinari la setmana vinent per poder aprovar la reforma de la llei.
De totes maneres, la presidenta de grup parlamentari ha apuntat que si la mesura no acaba tirant endavant “la responsabilitat és del Govern” que és qui hauria de blindar la immersió. S’ha mostrat molt crítica amb l’executiu, a qui ha acusat de “manca de previsió” i d’anar “d’improvisació en improvisació”.
Albiach ha insistit que la reforma de la llei de política lingüística sí que blinda el català a l’escola, just l’endemà que Junts la rebutgés perquè, al seu parer, no protegeix la llengua. A més, la líder dels comuns ha remarcat que de moment no s’ha presentat cap proposta alternativa.
El primer secretari del PSC, Salvador Illa, exigeix a ERC que “aclareixi” la seva posició sobre l’acord per a la reforma de la llei de política lingüística, després que Junts confirmés aquest dijous que s’hi desdeia. “S’ha d’aclarir tothom, especialment els partits del govern, perquè nosaltres som on érem”, ha etzibat. Illa afirma que si la reforma es porta a votació al Parlament el PSC hi donarà suport i anima els republicans a tirar-la endavant. Tot i això, el líder dels socialistes catalans ha evitat posicionar-se sobre la necessitat de convocar un ple extraordinari la setmana vinent per abordar aquesta qüestió, com reclamen els comuns: “No ho sé”, admet Illa, que demana primer a ERC que fixi quina és la seva posició.
Pel que fa al canvi de parer de Junts per Catalunya, Illa els ha retret que facin del català “objecte de batallà política” i recorda que “l’èxit” de la llengua passa per acords transversals amplis. “Ens hem d’exigir un mínim de serietat. L’acord estava signat i entrat al registre del Parlament i no han ni intentat proposar què s’ha de fer per recuperar el consens”, ha reblat.