Ponsatí s’ha confessat “molt decebuda” amb els partits polítics independentistes i ha subratllat que les candidatures que parlen “explícitament d’aixecar la declaració d’independència” són les que no sap “quin paper faran”. Per contra, “els grups més grans mantenen uns nivells d’ambigüitat”.
És per això que ha qüestionat que les opcions electorals del proper 14 de febrer “dilucidin” quina estratègia dominarà l’independentisme: si el pragmatisme o la confrontació. Segons Ponsatí, “el pragmatisme mal entès” està portant Catalunya “a un atzucac”. “Persistir en aquest afany de pretendre que amb les eines que tenim podem governar en una situació tan crítica crec que és una equivocació”, ha valorat.
A més, ha expressat poca confiança cap al Gobierno perquè resolgui la situació dels líders polítics empresonats i exiliats arran del referèndum de l’1 d’octubre de 2017. “No han donat cap prova de voler solucionar el conflicte amb Catalunya”, ha assegurat, i a més “sembla que no els cal perquè estan tenint suports gratuïts”, com els d’ERC i EH Bildu a facilitar la tramitació dels pressupostos generals de l’Estat (PGE). “No hi ha una llista de condicions que serien les naturals per endegar una negociació”, ha assenyalat, per la qual cosa opina que a l’executiu del PSOE i Unides Podem “no senten cap pressió”.
Sobre el suplicatori que es començarà a tractar dilluns al Parlament Europeu i que l’afecta tant a ella com a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i el conseller exiliat Toni Comín, no ha verbalitzat “grans esperances” sobre la seva immunitat parlamentària. “Sabem quines són les majories” a l’Eurocambra, ha advertit. Tot i això, s’ha mostrat convençuda que “seria il·legal aixecar aquesta immunitat” i ha recordat que els tribunals europeus els han ofert “justícia”. “Confio que la seguirem trobant”, ha reblat.