Unides Podem ha registrat aquest dijous al Congrés una proposició de llei per crear una empresa pública d’energia. Així, fa un pas més a la proposta dins el govern de coalició amb el PSOE. Malgrat que la creació d’aquesta entitat podria ser un element que influís a l’hora de delimitar el preu de l’electricitat, també és una estratègia política que apareix a marxes forçades per justificar que el màxim històric en el preu de la llum hagi succeït amb Podemos a l’executiu espanyol.
Amb aquesta empresa, que bategen com Producció Elèctrica Espanyola (EPE), el grup confederal proposa assumir les concessions de centrals hidroelèctriques que vagin caducant però també impulsar noves instal·lacions d’energia renovable. D’aquesta manera, exposen que volen poder influir en el preu de l’electricitat.
A més, Argumenten que la producció d’electricitat a Espanya és la segona més privatitzada de l’OCDE, només per darrere de Portugal, amb només el 5% de la generació, i que altres països com ara França, Itàlia, Suïssa, Països Baixos, Àustria o Finlàndia ja tenen una empresa pública d’energia.
Podemos, a més a més de trencar amb l’oligopoli del sector elèctric, planteja que la societat col·labori amb les empreses públiques municipals existents o que se’n puguin crear per comercialitzar i gestionar el seu subministrament energètic.