Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024
Edició 2188

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 22 de juliol del 2024

Pluja de milions per a Rodalies que no acaba amb el dèficit de més de 42.000 MEUR en infraestructures

El PSOE s'afanya a donar alguns dels diners que l'Estat deu a Catalunya per forçar la investidura d'Illa, mentre oblida que el traspàs era un acord per a la investidura de Sánchez

|

- Publicitat -

El govern espanyol ha acordat transferir 1.057, 9 milions d’euros (MEUR) a la Generalitat de Catalunya per a la millora i el traspàs del servei de Rodalies, una veritable pluja de milions si no fos perquè l’Estat espanyol acumula un dèficit de més de 42.000 milions d’euros només en infraestructures, tal com va avisar Foment del Treball. La transferència, que s’ha acordat a la reunió de la Comissió Mixta d’Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat (CMAEF) celebrada aquest dilluns a Barcelona, servirà per a “posar el comptador a zero” i saldar deutes acumulats des del 2016, segons la consellera de Territori en funcions, Ester Capella.

Publicitat

Concretament, l’Estat espanyol pagarà 191,5 milions d’euros per al Pla d’Acció 2024-2026 i 850 milions d’euros més per al dèficit d’explotació. A la vegada, també finançarà les línies de Rodalies entre Lleida-Cervera i Lleida-Manresa, amb 7,4 milions i 6 milions d’euros, respectivament, així com els casos en què calgui oferir transports alternatius. Capella ha celebrat que, d’aquesta manera, “s’acaba l’anomalia”, tot i que l’Estat continuarà tenint un dèficit de més de 40.000 milions d’euros només en infraestructures.

Amb aquesta pluja de diners, sembla que el PSOE s’afanya a tornar alguns dels milers de milions d’euros que l’Estat deu a Catalunya arran d’anys de dèficit i d’espoli fiscal per així forçar la investidura del socialista Salvador Illa. Tanmateix, el traspàs de Rodalies i la millora del finançament eren acords tancats entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez, la qual va acabar esdevenint una realitat, mentre que els acords no, ja que el PSOE torna a lligar-los a la investidura d’un altre socialista. 

Amb tot, tant el Govern espanyol com la Generalitat asseguren que s’està avançant en el compliment d’acords als quals van arribar ERC i el PSOE per a la investidura de Sánchez com a president. S’han fet passos endavant en el traspàs de Rodalies de Catalunya i de les beques universitàries i en un fons de recerca, qüestions “imprescindibles però no suficients”, han advertit des del Govern, de cara a la investidura del proper president de la Generalitat.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut