Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

Plataforma per la Llengua veu “altament insuficient” el pla del Govern per millor el català a la salut

Denuncia que s'han fet exàmens 'fake' de català, que s'han traduït en 221 queixes sobre sector sanitari només l’any passat

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua veu “altament i clarament insuficient” el pla del Govern per millorar el català a la salut. Així ha reaccionat l’entitat a la proposta del Govern del passat 15 de febrer d’oferir formacions gratuïtes perquè professionals del sistema de salut pública de Catalunya aprenguin català i acabar amb el descens de l’ús de la llengua del país als centres sanitaris. “Estem emprenyats, decebuts i indignats”, ha destacat Escuder De fet, ha criticat que sembla que es “vulgui prendre el pel als ciutadans quan es diu que és un gran pla i en realitat es fa poca cosa”. L’entitat va rebre 221 queixes sobre sector sanitari l’any passat i el 2022 van ser més d’un centenar.

Publicitat

En roda de premsa, Escuder ha manifestat que el pla del Govern per millorar el català a la salut pública catalana és “altament i clarament insuficient” i ha ressaltat que no comparteixen “la idea que s’està d’enhorabona”. Ha afegit tot i això que el pla és “essencialment bo”, ja que no estan en contra que es formi a la gent i se’ls hi posi facilitats.

“Estem emprenyats, decebuts i indignats a parts igual”, ha declarat. Ha lamentat que esperaven molt més un cop que el Govern va fer un diagnòstic de la situació. Escuder ha ressaltat que són conscients des de Plataforma per la Llengua de la situació del català a la sanitat i ha indicat que han rebut 221 queixes l’any 2023.

El responsable de Plataforma per la Llengua ha remarcat que el Govern té unes obligacions en aquest camp: ha de normalitzar la llengua catalana i garantir els drets lingüístics dels ciutadans i en concert en l’àmbit de la salut. Escuder ha declarat que hi ha estudis que deixen clar que el domini de la llengua per part dels professionals forma part de la correcta atenció sanitària.

Exàmens ‘fake’

En salut, ha lamentat, s’ha fet veure que gent que no té cap domini de català té el nivell C1. A l’ICS, ha criticat, “s’han fet exàmens ‘fake’ de nivell C1 amb xifres tan pocs creïbles amb centenars de metges que s’hi han presentat amb zero suspensos. Aquests exàmens no s’apropen al que seria un C1 i és el que la llei exigeix”, ha indicat. “Coneixem molta gent que ho ha fet i ho puc dir molt tranquil·lament i molt emprenyat”, ha afegit Escuder.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua denuncia l’Estat al TEDH pel cas de la sentència del 25% de castellà

En aquest context, ha explicat que tenen dubtes en el procés d’avaluació dels cursos. “Estarem atents com s’avalua aquests professionals, què es fa i a què donen dret els certificats que donarà el Departament de Salut”.

Quatre propostes

Plataforma per la Llengua ha proposat quatre mesures. La primera és que els nous col·legiats com a mínim se’ls hi faci una sessió informativa per explicar-los-hi la societat on han anat a viure; la segona, és “imprescindible que a l’any d’estar aquí els professionals han de demostrar un B2 de català; la tercera proposta és que tothom que té plaça als dos anys ha de poder demostrar el C1 de català i la quarta, millorar en el tractament de les queixes tan preventivament com a posteriori.

El pla del Govern i les dades del Consell de Col·legi de Metges

El Govern va anunciar el passat 15 de febrer que oferirà formacions gratuïtes perquè professionals del sistema de salut pública de Catalunya aprenguin català. Segons van detallar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el conseller de Salut, Manel Balcells, els cursos van dirigits a prop de 2.700 sanitaris i es duran a terme entre el pròxim mes de març i fins al mes de novembre. Les classes de català seran en línia, especialment pensades per a la professió sanitària, i s’impartiran en horari laboral.

L’anunci va arribar la mateixa setmana en que es va publicar una enquesta del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya que conclou que només el 48% d’aquests professionals usen el català de manera habitual per comunicar-se amb els pacients. Poc més de la meitat -un 55%- s’adrecen primer en català al pacient, però la majoria, 6 de cada 10, el canvien automàticament si la resposta és en castellà.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut