Edició 2166

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024
Edició 2166

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 30 de juny del 2024

Plataforma per la Llengua demana al govern espanyol que negociï a la UE perquè s’accepti l’oficialitat del català

L'entitat posa en relleu que el repartiment d'alts càrrecs és un espai de negociació que es pot aprofitar

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua demana al govern espanyol que aprofiti les negociacions a la UE perquè els estats acceptin l’oficialitat del català. Aprofitant el període de negociació i de repartiment d’alts càrrecs a les institucions que s’ha obert entre els 27 arran de les eleccions europees, l’entitat recorda a l’executiu de Pedro Sánchez que l’oficialitat del català no pot quedar fora de l’intercanvi de cartes que es produeix cada cinc anys. Segons l’ONG del català, el govern espanyol ha d’aprofitar el moment per desactivar reticències d’aquells estats membres que encara no havien donat el seu sí a l’oficialitat.

Publicitat

Plataforma per la Llengua ha indicat que cal tenir en compte que als dos països més escèptics fins ara (Finlàndia i Suècia) els resultats han estat més favorables per als partits de l’oposició, més propers ideològicament al govern espanyol.

L’organització considera que el govern espanyol continua incomplint el compromís adquirit durant la negociació per a la investidura de fer oficial el català a la UE. “El poder de negociació per aconseguir l’oficialitat el tenen, i el farien servir si el que estigués en joc fos que el castellà quedés reconegut al mateix nivell que l’italià a la UE o, altrament, quedés en condicions d’inferioritat. El que cal simplement és que vulguin fer servir aquest poder de negociació per a aquesta finalitat”, considera Marga Payola, coordinadora d’Internacional de Plataforma per la Llengua. Payola valora positivament que Hongria tingui “bona predisposició” per situar el tema a l’agenda, però recorda que només l’estat espanyol pot desencallar la situació.

Plataforma per la Llengua demana que l’Estat dugui a votació l’oficialitat independentment de la valoració que en facin els serveis jurídics del Consell de la UE, que ja es van pronunciar el 2004 sobre la qüestió en un posicionament “mancat de fonaments jurídics”, segons un informe de dos professors de dret de la UE del King’s College de Londres i de la Universitat de Birmingham que l’entitat va donar a conèixer al desembre.

Et pot interessar  Un canvi d'algorisme de Google augmenta un 18% la visibilitat del contingut en català, segons un estudi
Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut