Edició 2482

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 12 de maig del 2025
Edició 2482

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 12 de maig del 2025

Pimec reclama que el traspàs de competències en immigració s’acompanyi de “recursos i capacitat de gestió”

La patronal diu que el creixement econòmic i de l’ocupació postpandèmia “no s’explica” sense l’arribada de migrants

|

- Publicitat -

Pimec reclama que el traspàs de competències en immigració s’acompanyi de “recursos i capacitat de gestió”. La patronal assegura que està “absolutament d’acord amb qualsevol capacitat d’autogestió”, però insisteix a dir que en la gestió dels fluxos migratoris cal “coordinació” entre administracions, des de l’Estat, passant per la Generalitat i els municipis. Aquesta és una de les qüestions que ha exposat aquest dimecres la patronal de les pimes en una jornada sobre la gestió dels fluxos migratoris i el seu impacte en el mercat de treball. Pimec ha defensat que el creixement econòmic i de l’ocupació postpandèmia “no s’explica” sense l’arribada de migrants i ha lamentat la “instrumentalització” que es fa dels nouvinguts des de la política.

Publicitat

La jornada ‘Reptes i oportunitats en la gestió dels fluxos migratoris’ ha servit a la patronal per aplegar experts i representants de diverses institucions i posar el focus, sobretot, en la contribució dels nouvinguts en l’ocupació.

Segons dades recopilades per Pimec a partir de consultar diverses fonts oficials, Catalunya va tancar el 2024 amb un 23,8% de població estrangera, xifra que contrasta amb el 3,2% de nouvinguts del 1998. El secretari general de la patronal, Josep Ginesta, ha assegurat que la xifra mostra que l’aportació dels immigrants a l’equilibri poblacional i al mercat laboral “és una realitat objectiva”, que ha estat “determinant” per al progrés i l’estat del benestar”.

En la jornada també ha exposat que 4 de cada 10 llocs de feina creats des del 2022 a l’Estat han estat gràcies als estrangers, que segons les dades més recents representen un 21% de la població activa i pràcticament el 18% de les afiliacions. Aquests s’ocupen en activitats “de baix valor afegit”, sobretot, en el sector primari (representen el 70% del sector), la llar (50% del total) i l’hostaleria (40%).

Et pot interessar  Pimec insta la CNMC a vetar l'opa al Banc Sabadell mentre alerta del biaix "metodològic" del test de mercat

Ginesta també ha detallat la taxa d’atur entre els migrants és el doble respecte de la població nascuda a Catalunya (12,5% vs. 6,6%), alhora que es tracta de persones sobrequalificades que tenen “més dificultats” per tornar a treballar quan perden la primera feina. En sentit contrari, ha ressaltat que la proporció de contractació indefinida durant el 2024 va ser més elevada entre els estrangers en comparació amb la resta (54% vs. 39,6%).

Cañete remarca que la immigració “dona oportunitats”

El president de Pimec, Antoni Cañete, ha demanat abordar el debat migratori amb “rigorositat” i “no banalitzar” aquesta qüestió ni fer-ne “populisme”. “La immigració dona oportunitats a les persones i genera riquesa en els llocs on es produeix”, ha afirmat. “La instrumentalització el que ens porta és conflicte i situacions que a curt termini poden donar rèdit, però que a llarg termini és un ‘boomerang’ que destrossa societats”, ha afegit.

En la seva intervenció, el líder de la patronal de les pimes ha considerat “bo” que hi hagi acords polítics sobre immigració i ha reclamat “recursos i coordinació”. En cas que no es faci així, ha assegurat que pot suposar “un tret al peu”.

Agilitzar tràmits i polítiques d’ocupació, entre les propostes

Pimec també ha llançat diverses propostes per tal de millorar la inserció dels migrants en el mercat laboral. Entre aquestes, ha qualificat “d’imprescindible” agilitzar tràmits, sobretot de legalització i homologació, i ha apostat per polítiques d’ocupació i inclusió. També ha reclamat que els fluxos siguin “regulats i organitzats en origen”, amb formació i qualificació per evitar “externalitats”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí