La patronal Pimec ha demanat aquest divendres centrar les prioritats en els grups amb més tensions inflacionàries, com l’alimentació, després de conèixer la dada de l’IPC d’aquest mes de setembre, que a Catalunya s’ha situat en el 3,4%. En un comunicat, proposa estendre la rebaixa de l’IVA a la carn i el peix, dels quals recorda que són “productes bàsics” en la dieta, per fer “mes efectiva” aquesta mesura.
A la vegada, també ha advertit els riscos que pot comportar la sequera en aquest grup per a la inflació. En aquest sentit, assenyala que la gestió de l’aigua és una “mesura estratègica” per a la contenció de preus per l’any que ve per la seva incidència sobre els aliments. A més, alerta que també hi ha el risc que els efectes desencadenin un augment de la inflació en altres sectors.
Una altra de les demandes que fa Pimec és mantenir les mesures de contenció dels preus energètics, alhora que proposa accelerar l’electrificació de l’economia i augmentar la generació renovable, ja que tindria una incidència positiva en els preus i una menor dependència energètica exterior, segons apunta. A banda, la patronal lamenta que la reducció dels preus energètics no es traslladi a la resta dels sectors, a diferència de quan els preus augmenten.
Amb tot, Pimec lamenta que la pujada dels tipus d’interès sigui “l’única mesura” per frenar la inflació, ja que considera que “pot comportar més perjudicis que beneficis en l’actual situació econòmica”.
En el comunicat, Pimec ha insistit en la seva recomanació d’augmentar salaris, però que aquests increments no es lliguin exclusivament a l’increment de l’IPC sinó a altres factors com la productivitat, els resultats, l’evolució del PIB o de costos, entre d’altres variables.