Els Mossos d’Esquadra han reconegut les dones que formen part del cos amb la celebració de la jornada commemorativa del Dia Internacional de la Dona al Complex Central, a Sabadell. L’acte ha comptat amb la participació del conseller d’interior, Joan Ignasi Elena, i el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, i ha servit per homenatjar les primeres agents, que es van incorporar al cos fa 35 anys. La jornada ha permès escoltar la veu i l’experiència de diverses integrants del cos i presentar una exposició virtual que recull imatges i la petjada de les mosses, les quals només representen el 21,8% del cos a dia d’avui i només l’11% a les categories més elevades, unes xifres que es volen fer créixer en les properes promocions.
La jornada ha servit per posar en valor el paper de la dona en el cos, on la seva entrada no va ser fins el 1986. Sota el lema “Passat, present i futur”, la cita ha servit per retre un homenatge a les primeres agents del cos i escoltar el seu testimoni com a policies sobre el terreny i amb experiència en diverses unitats i rangs.
A dia d’avui només el 21,8% dels agents del cos són dones, un percentatge que cau a l’11% en els rangs més alts. “Volem normalitzar aquest percentatge i que s’adeqüi a la realitat de la nostra societat, no es tracta que hi hagi mes dones als Mossos, sinó que aquest percentatge es vegi reflectit en l’alta direcció del cos”, explica Estela en declaracions a l’ACN.
Aquesta voluntat ja va quedar reflectida al gener en l’Acord d’aprovació del Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes al cos dels Mossos d’Esquadra, on s’estableix un camí per arribar a la paritat al cos. “Nosaltres estem en gairebé totes les categories i especialitats del cos, però encara fan falta moltes actuacions per implementar polítiques que fomentin vocació i atreguin al cos el talent que hi ha a la nostra societat”, explica Vanesa Casanovas, caporala de la Unitat d’Igualtat i Equitat dels Mossos.
Precisament el cos vol reflectir la societat per la qual treballa, segons Estela. “Per això hem fet diverses accions, com que per primer cop en una promoció d’accés als Mossos s’hi ha fet una reserva del 40% per a dones, perquè realment volem feminitzar el cos”, explica.
Restitució d’una “situació injusta”
La reserva percentual de places per a dones no és una discriminació positiva, segons el conseller Elena. “Què ha fet que amb un 21,8% de dones als Mossos només hi hagi tres comissàries i set intendents, això no és una discriminació del conjunt de la societat?”, s’ha preguntat.
En aquest cas, defensa que el que es busca és “restituir una situació intolerable i injusta”, amb vocació de canviar la cultura organitzativa del cos per adoptar una mirada “més inclusiva i paritària”. “Moltes reivindicacions considerades avui marginals probablement tenen la mateixa mirada que les que en un moment determinat reclamaven pau, igualtat, treball digne i mateixes condicions laborals”, ha afegit.
Exposició virtual
La jornada també ha servit per presentar una exposició virtual que repassa els 35 anys de la petjada de la dona al cos dels Mossos d’Esquadra. Es tracta d’una web que es pot visitar a l’adreça www.mosses35aniversari.cat, i que repassa des de la incorporació de les primeres agents fins a efemèrides.
“Repassem l’accés de la dona als Mossos i fites assolides, des de les primeres categories professionals com a caporales o sergentes fins a pioneres que van obrir el camí en diferents especialitats del cos, com la BRIMO o la Unitat Canina”, assenyala Casanovas. La pàgina web està oberta a tothom i emula el format d’exposició de sala, amb un homenatge a les 43 primeres mosses i la voluntat de captar l’interès de dones d’avui dia perquè se sumin al cos.