Edició 2227

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 30 de agost del 2024
Edició 2227

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 30 de agost del 2024

Paneque aposta perquè les dessaladores tinguin un paper “clau” en el canvi de model del cicle de l’aigua a Catalunya

Assegura que la situació dels embassaments de l’àmbit de la Muga obliga a apostar per aquesta nova infraestructura

|

- Publicitat -

La consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha destacat el paper “clau” que han jugat les dessaladores catalanes en l’actual context de sequera i el que jugaran per “garantir” el canvi de model del cicle de l’aigua que ha de fer Catalunya. Durant una visita a la dessaladora del Prat, ha recordat que sense la producció d’aquesta infraestructura i la de la Tordera, les restriccions per la manca de pluges en els darrers anys haurien estat “molt pitjors”. “Les dessaladores seran clau per garantir que el 2027 el 70% de l’aigua que produïm no depengui de la pluja”, ha afegit. Sobre la canonada que ha de portar aigua regenerada del Besòs al Llobregat, ha dit confiar que les obres puguin començar en un any.

Publicitat

Acompanyada del director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, i de l’alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, la portaveu del Govern i consellera de Territori, Sílvia Paneque, ha insistit en reiterades ocasions que l’actual context de canvi climàtic i de reducció de la pluviometria obliga a un canvi del model del cicle de l’aigua que passa per apostar per la regeneració de l’aigua, la dessalinització d’aigua de mar i per la gestió dels boscos a les capçaleres dels rius, entre d’altres.

Sobre les dessalinitzadores, Paneque ha deixat clar que seran “estructurals, fonamentals i imprescindibles” en aquest canvi de model per tendir a un de més sostenible. Aquí, també ha deixat clar que Catalunya compta amb totes les eines necessàries per fer aquesta transició amb èxit. “No tenim res a envejar ni a nivell tecnològic, d’investigació o industrial a d’altres zones del món que amb menor pluviometria han assegurat aquesta transició per assegurar l’abastament d’aigua sense dependre de la pluja”, ha afegit.

Et pot interessar  En marxa la consulta a les bases d'ERC que decidirà la investidura d'Illa

Sobre la construcció d’una nova dessaladora a la Costa Brava Nord, la consellera, davant les crítiques al territori, ha recordat que amb les actuals reserves dels embassaments, l’abastament d’aigua a l’àmbit de la Muga només està garantit durant un any i que això obliga, tot i que d’altres opcions podrien semblar millors, a apostar per aquesta nova infraestructura. En aquest sentit, Paneque ha assenyalat que tots els àmbits tècnics consultats han coincidit en què la construcció d’una nova dessaladora a la zona és la solució definitiva a la falta d’aigua.

Per últim, en referència a la canonada que ha de portar aigües residuals del Besòs al Llobregat, Paneque ha recordat que replicar el model del Llobregat pel que fa a la regeneració d’aigua al Besòs se n’aniria més enllà del 2033 tot i que s’agilitzessin molt tot els tràmits, un termini que el Govern considera excessiu i que obliga a optar per solucions més ràpides.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut