Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Pané reclama als metges que s’impliquin en la “millora” del sistema

Un estudi de la UPF i l'Hospital del Mar diu que els usuaris volen metges amb visió integral i focus en salut mental

|

- Publicitat -

La consellera de Salut, Olga Pané, ha defensat aquest dilluns “empoderar els pacients” per millorar els resultats en salut i ha instat els metges a implicar-se en la “millora del sistema”. En la presentació d’un estudi elaborat per la Facultat de Medicina de la Universitat Pompeu Fabra i l’Hospital del Mar sobre la visió té la ciutadania sobre els metges del futur, Pané ha defensat que “atendre els pacients d’acord amb les seves preferències millora l’adherència als tractaments i els resultats en salut”. L’estudi, fet a partir de preguntes a 17 persones, apunta que els usuaris del sistema sanitari demanen als professionals una visió integral i menys especialitzada, posar més el focus en la salut mental i més temps d’atenció, entre d’altres.

Publicitat

En la seva intervenció, la consellera de Salut ha apuntat que també cal adaptar l’atenció als “canvis demogràfics”. “És important preguntar perquè les noves generacions de ciutadans s’hi vegin reconeguts en els valors”, ha dit Pané, tot apuntant que també cal preguntar les noves generacions de metges com veuen la professió. “No té res a veure l’estudiant que acaba d’estudiar ara a quan vam acabar nosaltres”, ha dit.

L’estudi de la UPF i l’Hospital del Mar conclou que els usuaris volen un tracte més humà, amb més temps dedicat a l’atenció per part dels professionals, així com més focus en la salut mental i emocional. Per exemple, els ciutadans demanen metges amb una visió més general i menys especialitzada i amb més atenció preventiva i de detecció precoç. També defensen que els professionals facin ús de la tecnologia i millor gestió dels errors mèdics.

Canvis en els estudis

En aquest sentit, Joan Ramon Masclans, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Vida de la UPF, ha apuntat que un dels canvis que es farà en els estudis és reforçar la formació dels estudiatns sobre com gestionar els errors mèdics per no “defugir-los”. Segons ha explicat, seguint les conclusions de l’estudi, s’establirà un mòdul obligatori als estudiants i es faran casos pràctics sobre com abrodar un error mèdic.

Et pot interessar  Nova guingueta del Govern: l'executiu aprova el projecte d'Agència d'Atenció Integrada Social i Sanitària per desplegar-la el 2025

Masclans també ha apuntat que es reformularan algunes assignatures per donar una visió més integral als estudiants i haurà un reforç en els estudis sobre l’abordatge de la salut mental. El degà ha indicat que també es reforçaran els coneixements dels estudiants sobre robòtica i aspectes relacionats amb la intel·ligència artificial i la gestió de les dades, així com sobre l’atenció a la diversitat.

Al seu torn, Margarita Esteve, presidenta del Consell Rector del Consorci Mar Parc de Salut de Barcelona (Hospital del Mar) ha dit que els professionals han de “conèixer, entendre i adaptar-se” a les “noves necessitats” dels usuaris. “Els reptes que tenim com a societat han de formar part de la formació dels metges”, ha subratllat, tot indicant que l’estudi és una “guia clara de cap a on ha d’anar el metge del futur”.

Finalment, la rectora de la UPF, Laia de Nadal, ha remarcat que cal “esforçar-se per tenir un metge més humà”, malgrat les “dificultats del sistema”. “La petició que ens fa la ciutadania l’hem de respectar”, ha assenyalat.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut