La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha avisat que per aconseguir la independència caldrà que “la nova autoritat tingui la suficient força perquè sigui reconeguda”, i que això passa per “unes setmanes o uns mesos d’un determinat caos, d’un conflicte d’autoritats”. En una entrevista a l’ACN, la líder de l’entitat ha reflexionat que després de l’1-O no es va arribar a aquest punt perquè “no es pretenia resistir ni defensar-se” i perquè “apel·lar al diàleg amb l’Estat va ser un fracàs”. “D’alguna manera has d’estar disposat a córrer un risc” i a “tenir una transició dificultosa”, ha apuntat Paluzie, que ha descartat la demanda d’un nou referèndum i ha reiterat la seva aposta per una declaració d’independència “efectiva”.
Per aquest motiu, enguany l’ANC convoca una “manifestació doble” que, sota el mateix lema, “Lluitem i guanyem la independència”, vol celebrar l’11-S i commemorar el referèndum del 2017. “Estem en un moment en què l’1-O es vol enterrar” i “es nega que fos un mandat per fer la independència”, va declarar Paluzie el dia que va anunciar les mobilitzacions previstes.
La presidenta de l’Assemblea, que al setembre començarà el seu últim curs polític al capdavant de l’entitat, ha reconegut que l’independentisme està passant per un període “particularment difícil”: “Hi ha bastant desànim, gent bastant frustrada amb els partits polítics i amb el Govern”, ha admès. Per això, veu la protesta de la Diada com una “oportunitat” perquè els participants “expressin lliurement aquests sentiments”.
“Quan fem actes al territori, segueix venint molta gent, que està activa i preocupada, i té ganes d’expressar-se”, ha assegurat Paluzie, tot i que ha negat disposin de dades sobre la participació esperada, a diferència d’edicions anteriors, perquè ja no organitzen les protestes per trams. “Defugim, tot i que costa traslladar-ho perquè el que ha fet una entitat al principi la marca molt per sempre, que l’assemblea només es dediqui a fer manifestacions vistoses”, ha matisat.
Defensa de la via unilateral
Pel que fa al debat en el si de l’independentisme sobre la via unilateral, reflectit en els articles d’Oriol Junqueras i Jordi Sànchez el passat mes de juny, la cara visible de l’ANC ha lamentat que “si acaba triomfant la idea que la unilateralitat no és possible, significa acabar impregnant a la ciutadania la idea que la independència no és possible”.
En la mateixa línia, ha afegit que transmetre que l’Estat propi “només” es pot aconseguir amb un referèndum acordat acabarà “traslladant” la independència com “una cosa romàntica”, que “està molt bé però que ‘anem fent’…”.“Mai el nostre Govern va trucar a cap cancelleria demanant reconeixement internacional. Potser no hi haurien estat, però no es va fer aquest pas”, ha retret l’economista. Així, ha criticat que la Generalitat va donar a l’Estat “temps per activar-se” i “es va perdre aquella oportunitat”.
Tanmateix, la líder sobiranista ha dit que cal “posar en valor les fortaleses” del referèndum com a “exemple” per seguir “lluitant per la independència”.
L’ANC com a “trampolí” a la política institucional
Paluzie ha refusat seguir els passos de dos dels seus precedents, Carme Forcadell i Jordi Sànchez, i fer el salt a la política institucional sota el paraigües d’un partit independentista. “Si l’ANC acaba instituint-se en què tots els presidents acaben en llistes o càrrecs polítics, no crec que sigui bo per l’entitat”, ha conclòs.