Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Osàcar acusa Gordó de blanquejar el finançament irregular de CDC i creu que Mas ho sabia

|

- Publicitat -

L’extresorer de CDC Daniel Osàcar ha assegurat aquest dimarts davant del magistrat de l’Audiència Nacional José de la Mata que l’exgerent del partit Germà Gordó era qui organitzava el blanqueig del finançament irregular de la formació. A més, creu que l’exsecretari general del partit Artur Mas sabia que exalts càrrecs del partit feien transferències a la formació i el mateix Osàcar els retornava l’import en metàl·lic, probablement procedent de les donacions opaques d’empresaris. Entre els excàrrecs que van utilitzar aquest sistema, Osàcar ha apuntat a l’exconseller d’Interior Jordi Jané i a l’exalcalde de Lloret de Mar i exdiputat Xavier Crespo.

Publicitat

Fonts jurídiques han explicat que preguntat per l’origen dels diners en metàl·lic, Osàcar ha dit que el desconeixia, i que els diners i el llistat de donants li arribaven des de la secretaria de la gerència. De fet, ha explicat que tot el sistema el controlava Gordó. Sobre Mas ha dit que l’exsecretari general i Gordó es reunien diàriament, i per tant li sembla “probable” que Mas conegués el sistema. De fet, ha dit que no es pot imaginar que Mas no en tingués coneixement. Osàcar mai li va preguntar a Gordó si Mas ho sabia, ha dit.

L’extresorer ha declarat a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, on s’han desplaçat De la Mata i el fiscal anticorrupció José Grinda, després que divendres passat s’hagués de suspendre la seva declaració per videoconferència a causa de problemes tècnics. Osàcar només va poder confirmar que la tesi de la fiscalia era encertada.

Aquesta causa per blanqueig de capitals és una peça separada de l’anomenat ‘cas 3%’ i es va obrir a l’abril contra 12 exalts càrrecs de CDC per aquests donatius que després eren retornats en metàl·lic per blanquejar diner negre. Fa uns dies De la Mata va decidir investigar també Osàcar i el seu predecessor en el càrrec, Andreu Viloca, que declararà d’aquí uns dies. Entre els alts càrrecs investigats hi ha els exconsellers Felip Puig, Irene Rigau, Jordi Jané i Pere Macias, així com Carles Flamerich, Marc Guerrero, Víctor Vila, Jordi Moltó, Gloria Renom, Xavier Crespo, Montserrat Candini i Eduard Freixedes.

De la Mata creu que la investigació del ‘cas 3%’ permet constatar que “concorren dades objectives de generació i possessió de diners en efectiu, no declarat, per CDC, procedent d’empreses que busquen amb això ser beneficiades en la contractació pública”. El magistrat diu que les donacions dels dotze exalts càrrecs investigats no són aparentment quotes d’afiliats i són per imports “excessius” per poder-ho ser i també per ser “aportacions al partit de càrrecs electes”. També diu que no es va exigir un esforç major als alts càrrecs o militants perquè fessin donacions.

Et pot interessar  Mas celebra l'arxivament del 'cas Volhov' però alerta sobre l'abús de poder dels jutges: "S'ha de limitar

De la Mata remarca la coincidència de dates, que va des d’octubre de 2009 a desembre de 2010. Es van fer en “dates extraordinàriament pròximes, sent sorprenent l’estranya pràctica verificada de realitzar dues donacions d’alt import (3.000 euros), amb separació tan sols d’uns dies, o que existeixi coincidència en el dia en què diverses persones realitzen donacions casualment sempre del mateix import rodó de 3.000 euros”.

“Tots els anteriors elements apunten solidesa cap a la tesi que aquestes donacions, en realitat, són actes d’aflorament de diners procedents de delicte realitzats per persones pròximes a CDC seguint el pla superior traçat per jerarques del partit”. Per això, els va citar a declarar com a investigats i molts d’ells van admetre les donacions, justificant-les pel fet que CDC passava per un mal moment econòmic ja que era a l’oposició al Parlament.

En resposta a preguntes del jutge i del fiscal, Osàcar ha explicat que a finals del 2009 i 2010, quan es preveia que els comptes del partit no quadressin i hi hagués pèrdues, es demanava a alts càrrecs que fessin transferències extraordinàries al partit. Més tard se’ls oferia el retorn dels diners en metàl·lic, cosa que Puig, Rigau, Macias, Flamerich i Xavier Trias no van acceptar, i per tant els exculparia, segons Osàcar. En canvi, l’extresorer ha dit que Jané, Guerrero, Moltó, Renom, Crespo, Candini i Freixedes sí que van acceptar els diners en metàl·lic, que ell mateix els entregava. Si sobraven diners en metàl·lic, ell mateix els retornava a Gordó.

L’extresorer ha explicat que el 2009 i pràcticament tot el 2010 CDC gairebé no tenia poder polític a Catalunya, però tot i així alguns empresaris els feien donacions perquè volien que el ‘tripartit’ deixés la Generalitat. En tot cas, ha dit que el partit no exigia a les empreses cap donació per fer-los adjudicacions públiques.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut