L’autorització de l’ús del català, el basc i el gallec a la cambra baixa espanyola era un dels reclams que l’independentisme feia al PSOE a canvi del seu imprescindible suport per tal d’investir Francina Armengol com a presidenta del Congrés dels Diputats. Armengol, durant el seu discurs, va afirmar que autoritzava l’ús de les llengües oficials de l’estat espanyol al Congrés a partir del mateix dijous, unes afirmacions que aquest divendres han xocat amb la realitat, i és que ara Armengol s’excusa dient que s’ha de buscar el “consens” amb tots els grups parlamentaris per tal de fer realitat la diversitat lingüística a la cambra espanyola.
Malgrat tractar-se d’una notícia celebrada pels partits independentistes, altres organitzacions de l’àmbit sobiranista, com Òmnium Cultural, han reaccionat amb prudència. L’entitat cultural ha lamentat a través de Twitter el fet de formar part d’un Estat “on es valora com una excepció” vetllar per un dret fonamental “com poder parlar en català arreu”, afegint que els tribunals “continuen dictant sentències contra la llengua a les escoles”. Per això, Òmnium ha reivindicat que des de la societat civil continuarà treballant “en tots els fronts” per defensar el català.
Formem part d’un Estat on es valora com una excepció vetllar per un dret fonamental com poder parlar en català arreu. Tribunals d’un Estat que continuen dictant sentències contra la nostra llengua a les escoles.
🟠 Des de la societat civil continuarem treballant en tots els…
— Òmnium Cultural (@omnium) August 17, 2023
D’altra banda, el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, ha reaccionat als primers moviments per tal que la Unió Europea reconegui la llengua catalana com un idioma oficial de l’espai europeu, un altre reclam dels partits independentistes en el qual el PSOE ja està treballant. Antich titlla de ser una “anomalia europea” el fet que el català encara no sigui un idioma oficial de la UE, i recorda que el fet que s’aconsegueixi és una “mostra de la força de l’independentisme, no una gràcia de l’Estat·.
L’oficialitat del català a la UE serà una molt bona notícia. Que encara no ho sigui és una anomalia europea. Que s’aconsegueixi, mostra de la força de l’independentisme, no una gràcia de l’Estat.https://t.co/W8Z4KZ38B5
— Xavier Antich (@XavierAntich) August 17, 2023