L’entitat Òmnium Cultural ha fet un pas endavant en la defensa del sistema d’immersió lingüística a l’educació, especialment després que les Nacions Unides (ONU) hagi expressat la seva preocupació per la situació de la llengua a l’escola catalana. L’ONU ha instat el govern espanyol a revisar les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el català a l’escola, avisant a la vegada que aquestes són “incoherents” amb les normes internacionals de drets humans.
Davant aquesta situació, i després de la reacció de l’ONU, Òmnium Cultural, en representació de 27 famílies, que tenen un total de 28 alumnes escolaritzats a l’escola Turó del Drac, ha presentat un recurs al Tribunal Suprem contra la sentència del TSJC. El president de l’entitat, Xavier Antich, ja va anunciar en el moment en què el TSJC va confirmar la sentència del 25% de castellà que recorrerien la mesura; tanmateix, no ha estat fins ara que l’han presentat.
“Continuem plantant cara als atacs contra el model d’escola en català, per això hem presentat un nou recurs al Tribunal Suprem en el cas de l’escola de Canet” ha informat Antih a través de Twitter. “Sempre serem al costat de les famílies, perquè s’han de garantir els drets de tot l’alumnat”.
A @omnium continuem plantant cara als atacs contra el model d’escola en català, per això hem presentat un nou recurs al Tribunal Suprem en el cas de l’escola de Canet.
Sempre serem al costat de les famílies, perquè s’han de garantir els drets de tot l’alumnat.
— Xavier Antich (@XavierAntich) December 13, 2023
L’octubre del 2021, arran de la petició de la família d’una alumna de l’escola Turó del Drac, a Canet de Mar (Maresme), el TSJC va reconèixer el seu dret a rebre l’educació en castellà, imposant així el 25% de les hores lectives en castellà, així com l’ensenyament d’una segona matèria principal en el mateix idioma. El cas ràpidament va obrir la porta perquè famílies i entitats espanyolistes reclamessin la mateixa mesura a altres escoles, i el Govern va respondre amb una nova llei d’educació i un decret llei per a garantir que el català fos llengua vehicular a l’escola.
Com a contraatac, el TSJC va plantejar una qüestió d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional, que encara no s’ha pronunciat, motiu pel qual el TSJC va optar per tirar endavant i confirmar la sentència, en considerar el cas una qüestió individual.
Antich ha criticat anteriorment la sentència del TSJC, la qual ha qualificat nombroses vegades de ser una “aberració jurídica que atempta contra la llengua catalana”, a la vegada que ha acusat el tribunal d’actuar “com un activista militant contra la llengua catalana”.