Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Òmnium presenta propostes per defensar el català: “Hem de blindar el gran consens de país que és la llengua”

|

- Publicitat -

Òmnium Cultural ha anunciat aquest dimarts una triple línia d’actuació per “blindar aquest gran consens de país que és la llengua”. Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultura, ha destacat que faran pressió per “frenar els embats contra el català”. Entre les mesures ha anunciat que organitzaran unes jornades inspirades en els congressos internacionals de la llengua que es van fer el 1906 i 1986, i en l’àmbit dels nous formats i l’audiovisual un banc de veus perquè la ciutadania pugui interactuar amb els aparells electrònics, i “una gran fàbrica de continguts audiovisuals”, perquè el català sigui “una llengua d’oci, atractiva i amb presència a Internet”. “Volem mostrar aquest gran front unitari per tancar files al voltant del català”, ha dit.

Publicitat

Acompanyat per la vicepresidenta de l’entitat Clàudia Pujol i la sociolingüista Marina Massaguer, Cuixart ha presentat a la Filmoteca la campanya ‘El català és teu’, l’actualització de l’estratègia d’Òmnium Cultural al voltant de la llengua i que s’articularà un gran front unitari per defensar el català dels atacs dels estats espanyol i francès.

Cuixart ha destacat que es proposen enfortir el gran consens al voltant de la llengua i, en aquest sentit, ha anunciat que organitzaran unes jornades inspirades en els congressos internacionals de la llengua que es van fer el 1906 i 1986 amb experts, lingüistes i altres agents per “debatre i discutir les necessitats, punts forts i dèbils d’aquesta estratègia per afrontar el gran repte de preservar la llengua i cultura catalanes”.

El president d’Òmnium ha destacat que faran pressió per “frenar els embats contra el català”. Un dels més importants, ha explicat, és la llei de l’audiovisual del govern espanyol. Com ja va avançar l’entitat, promouran un front unitari per pressionar i blindar la presència del català a les plataformes audiovisuals. “Farem un gran acte de rebuig a la llei audiovisual”, ha indicat.

Cuixart també ha explicat que es posaran en marxa accions concretes en aquells àmbits específics on treballa Òmnium, amb el naixement del projecte Tàndem Cultural, que preveu renovar el concepte de parelles lingüístiques, conjuntament amb el Consorci de Normalització Lingüística i l’entitat d’inclusió social Apropa Cultura.

Et pot interessar  Educació no ha sancionat cap professor per no fer les classes en català, segons 'RAC1'

Cuixart ha apostat per promoure en l’àmbit dels nous formats i l’audiovisual un banc de veus que tingui en compte totes les variants dialectals, per tal que la ciutadania pugui interactuar amb els aparells electrònics, i “una gran fàbrica de continguts audiovisuals”, perquè “el català ha de ser una llengua d’oci, atractiva per als joves i els adults i amb presència a Internet”, que tiraran endavant amb altres agents culturals. El president d’Òmnium ha indicat que l’objectiu és que el català estigui d’una manera més normalitzada a espais com youtube, les xarxes socials i plataformes.

Una altra proposta és duplicar en l’àmbit dels infants la presència del cinema infantil en català arreu del país, i en l’àmbit de l’esport, amb un gran acord amb la UFEC.

Cuixart ha dit que són conscients de la reculada de l’ús social del català sobretot en els darrers anys i especialment entre els joves i en àmbits com l’audiovisual i amb les persones nouvingudes. “La situació es veu agreujada pels atacs constants que rep el català per part de les administracions de l’estat espanyol i de l’estat francès”, ha criticat. En aquest context, Cuixart ha posat com exemples que només un 2% de l’oferta de pel·lícules al cinema són en català i cap de les principals plataformes privades audiovisuals estatals supera el 2% de continguts en català. En el món judicial, ha afegit, les sentències en català no arriben al 9%.

Per la seva part, la sociolingüista Marina Massaguer ha assenyalat que quan van començar les polítiques de normalització hi havia un 50% de persones que utilitzaven el català de manera habitual, però actualment hi ha un 31,5% de parlants inicials i un 36% de parlants habituals: “Per garantir un bon futur de la llengua s’han de sumar més persones que s’incorporin al català”.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut