Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024
Edició 2269

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 11 de octubre del 2024

Òmnium denuncia a l’ONU el “boicot” de part del poder judicial a la llei d’amnistia

Antich alerta que un sector dels jutges imposa “interessos ideològics” per “atemptar contra l’estat de dret

|

- Publicitat -

Òmnium Cultural ha denunciat davant l’Organització de les Nacions Unides (ONU) el “boicot” de part del poder judicial a la llei d’amnistia, una situació que impedeix l’aplicació “efectiva i ràpida” de la norma i que, segons l’entitat, té “efectes dissuasius” entre la resta de la judicatura i entre els “represaliats”. El president de l’entitat, Xavier Antich, ha lamentat que aquesta part de la justícia espanyola es regeix per “una doble vara de mesurar” en l’aplicació i interpretació de la llei, fet que evidencia “la intencionalitat política i parcial” que té. Tot plegat després que la Sindicatura per l’Amnistia hagi presentat el primer informe sobre la tendència d’aplicació de la normativa.

Publicitat

Una de les conclusions a les quals arriba l’informe és que les maniobres considerades dilatòries d’aplicació de la llei -recursos d’inconstitucionalitat, qüestions prejudicials a instàncies europees…- provoquen que alguns jutges no vulguin aplicar l’amnistia fins que els magistrats de rang superior, com els del Tribunal Suprem, apliquin una doctrina unificada. D’altra banda, els redactors de l’estudi també han detectat entre les defenses dels investigats que en alguns casos els afectats no veuen la utilitat de demanar una mesura de gràcia que creuen que no se’ls arribarà a aplicar.

Aprofitant l’Examen Periòdic Universal (EPU) de l’ONU, Òmnium ha enviat l’informe al Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, per denunciar internacionalment aquestes pràctiques que, a parer de l’entitat, aplica la cúpula judicial espanyola.

Òmnium denuncia que l’estratègia “paralitzadora i dilatòria” minva la “confiança” en el sistema judicial espanyol i “perpetua” la repressió política. Antich ho qualifica “d’atac a la democràcia”.

Així, l’entitat considera “insuficient i irregular” l’aplicació de l’amnistia des que la llei ha entrat en vigor. Òmnium ho vincula directament a “l’oposició de sectors de la dreta i l’extrema dreta espanyola, tant en l’àmbit polític com judicial”.

Et pot interessar  Clam de les entitats independentistes per a "tornar als carrers": "Prou de llepar-nos les ferides"

L’informe de la Sindicatura assenyala diverses causes per aquesta manca d’aplicació, incloent-hi el silenci dels tribunals davant les peticions de tramitació, la negativa “arbitrària” de magistrats i jutges a reconèixer que certs delictes estan coberts per la Llei, i la presentació de qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) i d’inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional espanyol, que han paralitzat els procediments i han generat “un laberint processal amb efectes dissuasius”.

L’entitat també considera “arbitrària i contrària a la separació de poders” la interpretació que el Tribunal Suprem fa sobre el delicte de malversació, que la llei considera inclòs sempre i quan no hi hagi un propòsit d’enriquiment personal.

A més, Òmnium enviarà l’informe a institucions que vetllen per la defensa de drets fonamentals com el Síndic de Greuges, l’Ombudsman d’Europa, la Comissió Internacional de Juristes i el Defensor del Pueblo, amb l’objectiu de seguir “visibilitzant l’obstrucció de la judicatura davant l’exercici de drets fonamentals”.

Segons l’informe, hi ha 1.610 persones represaliades i amnistiables en el marc del procés sobiranista català, 726 de les quals amb causes penals (691) i del Tribunal de Comptes (35). D’aquestes 726 s’han fet 330 tramitacions, amb 72 amnisties concedides, 45 de denegades, 47 en suspensió per les qüestions d’inconstitucionalitat o prejudicials al TJUE i 166 sobre les quals no hi ha constància de resposta judicial. De 396 més no hi ha constància que s’hagin tramitat.

Pel que fa les altre 844 fins arribar a les 1.610, es tracta de persones amb sancions administratives. Hi ha hagut 32 tramitacions amb 20 amnisties concedides i 12 desestimades.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut