Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Òmnium crea una sindicatura per “fiscalitzar” l’aplicació de l’amnistia “causa per causa i jutjat per jutjat”

Antich afirma que és una eina "necessària" que també servirà perquè les defenses i els represaliats es puguin coordinar

|

- Publicitat -

Òmnium Cultural ha anunciat la creació d’una sindicatura que servirà per “fiscalitzar” l’aplicació de la llei d’amnistia “causa per causa i jutjat per jutjat”. Així ho ha explicat el president de l’entitat, Xavier Antich, que ha garantit que Òmnium vetllarà perquè l’amnistia s’apliqui a “absolutament tothom”. En un acte al pati del Palau Robert, que ha reunit representants de grups de represaliats i d’advocats, Antich ha denunciat “l’intent de boicot d’un grupuscle de la judicatura” que creu que promourà “trampes, subterfugis, argúcies i demores” en l’aplicació de la llei. Davant aquesta situació ha dit que la sindicatura és “necessària”. L’eina servirà, també, perquè totes les defenses i els represaliats es puguin coordinar.

Publicitat

A través d’aquesta sindicatura Òmnium vol vetllar perquè tots els casos susceptibles de ser amnistiats ho puguin ser. Segons va avançar l’ACN, Òmnium xifra en 1.616 els represaliats que podrien beneficiar-se de l’amnistia. L’entitat ha activat una pàgina web perquè tots els afectats puguin registrar-s’hi i contactar amb la sindicatura.

Antich ha afirmat que l’instrument servirà per “fiscalitzar” l’aplicació de la llei i fer un seguiment i recompte de tots els casos “un per un”. A més, es difondrà dades i tendències generals de com s’està aplicant la llei.

Paral·lelament, també es denunciarà públicament les eventuals “vulneracions i entrebancs” que els tribunals posin durant el procés. A més, la sindicatura servirà com a espai de coordinació i intercanvi d’informació entre defenses per poder “compartir documentació i estratègies”.

Antich ha celebrat que s’hagi aprovat la llei d’amnistia definitivament però també ha recordat que el conflicte polític no estarà “resolt” fins que es garanteixi el dret a l’autodeterminació. A més, també ha subratllat que “la màquina repressora continua en marxa” i ha posat d’exemple “l’aberració democràtica” que creu que representa la causa de Tsunami Democràtic.

Et pot interessar  García-Castellón nega lawfare i diu que a la legislació espanyola "hi ha un tipus de terrorisme que no hi ha a Suïssa"

A l’acte de presentació de la sindicatura hi ha participat, també, l’advocada Laia Serra, que ha volgut destacar el “repte jurídic” que representarà la batalla per aplicar l’amnistia. Segons ha remarcat, com que es tracta d’un “terreny nou” hi haurà dubtes interpretatius i jurídics tant per a les defenses com per a l’Estat. Serra ha subratllat que el “potencial” de la llei no dependrà només del “bon fer jurídic” sinó també de “la coordinació, l’estratègia, de compartir recursos, trobar escletxes i pensar en termes col·lectius”.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut