Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024
Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024

Ofensiva judicial contra la llei d’amnistia: el Suprem presenta una qüestió d’inconstitucionalitat davant el TC

|

- Publicitat -

Els tribunals espanyols tornen a fer de les seves per tal de desvirtuar les lleis aprovades pel ple de diputats i diputades al Congrés. Com era d’esperar, no es quedarien de braços plegats davant la llei d’amnistia, la qual suposa eliminar totes les causes relacionades amb l’independentisme, el Procés i el referèndum de l’1-O; és a dir, posar fi a la bruta repressió judicial que han dut a terme sense escrúpols durant tants anys. Així, aquest dimecres el Tribunal Suprem ha acordat presentar davant del Tribunal Constitucional (TC) una qüestió d’inconstitucionalitat contra la llei d’amnistia.

Publicitat

L’alt tribunal espanyol, que tantes vegades ha vulnerat els drets fonamentals dels milers d’independentistes represaliats, argumenta que l’article 1 de la llei d’amnistia pot vulnerar el dret constitucional a la igualtat davant la llei i els principis de seguretat jurídica i prohibició de l’arbitrarietat. La sala penal, presidida per Manuel Marchena, també considera que la llei pot vulnerar el principi d’exclusivitat jurisdiccional que la Constitució atorga als tribunals.

Per si això no fos prou, en la resolució que ha fet pública el Suprem aquest dimecres, el tribunal que presideix Marchena es refereix diverses vegades als polítics catalans com a “colpistes”. La sala escriu que la llei d’amnistia “repugna al dret constitucional a la igualtat davant la llei, resultant completament arbitràries les raons que s’addueixen per a justificar el tractament clarament discriminatori que la norma imposa“. A més a més, afegeix: “No som aquí davant un debat polític de major o menor calat. Són els principis constitucionals i el sistema democràtic mateix, –no tan fàcil d’aconseguir i preservar com el mandrós costum sol fer-nos creure–, els que són aquí en qüestió”-

Et pot interessar  Brussel·les avisa del "risc" que la "pressió indeguda" als jutges afecti la percepció de la seva independència a Espanya

“Els colpistes amnistiats no és que mantinguin, com tenen dret a fer-ho, la ideologia que els va portar fins aquí. No és que no demanin perdó als demòcrates catalans i els de la resta d’Espanya per haver intentat alterar per la força dels fets l’ordre constitucional democràtic. És que afirmen, en allò que ja és un eslògan, que ‘ho tornaran a fer’. Des de tribunes públiques, des del Congrés mateix dels Diputats, davant de membres del Govern d’Espanya, davant dels representants dels ciutadans i, en última instància, davant de la comunitat tota, proclamen que no accepten cap perdó, que simplement han vençut i, com aixafament repeteixen, amenacen que ho tornaran a fer“, exposen els magistrats al recurs.

El tribunal ha pres la decisió en estudiar el cas d’un condemnat per aldarulls ocorreguts a Girona l’octubre del 2019, durant les protestes contra les sentències del Suprem als líders independentistes que van mobilitzar el país sencer a través de la plataforma Tsunami Democràtic, la qual posteriorment també va ser investigada i acusada d’un delicte tan greu com és el de terrorisme. Aquesta decisió de l’alt tribunal espanyol implica aturar el procediment contra aquest manifestant condemnat, però ja marca el que farà el Suprem amb els líders de l’1-O, que no ha volgut amnistiar.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut