Les entitats Òmnium Cultural, Jovent Republicà i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) han presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional (TC) al·legant que s’han vulnerat els drets fonamentals de l’associacionisme català, després dels múltiples casos d’espionatge, infiltracions policials o captació de confidents, entre altres. “Les pràctiques del ministre de l’Interior contra el moviment independentista no poden quedar impunes, arribarem fins on calgui per desemmascarar el joc brut de l’Estat”, ha afirmat Xavier Antich, president d’Òmnium
L’ofensiva de les entitats independentistes arriba després que totes tres presentessin un requeriment a l’Audiència Nacional perquè el Ministeri d’Interior deixi “d’interferir i atemptar” contra l’activitat associativa amb mecanismes com els esmentats anteriorment (el programari d’espionatge Pegasus, les infiltracions policials o la captació de confidents). No obstant això, l’Audiència Nacional va desestimar aquest requeriment, motiu pel qual les entitats apunten ara al Constitucional.
Tal com denuncien les entitats al recurs d’empara al TC, el Ministeri de l’Interior “vulnera el dret fonamental a la lliure associació, sense cap mecanisme de control ni fiscalització per part del sistema legal espanyol”, tot i que la “persecució” a activistes vinculats a l’independentisme català “no estan justificats per mecanismes legals i no són proporcionals ni necessaris en una societat democràtica”. A la vegada, també denuncien el “monitoratge i espionatge d’Interior al moviment independentista català”, i concretament a les seves organitzacions juvenils, és un acte “clar” de “criminalització policial”, i impacta “directament” contra els drets fonamentals de la societat civil.
“Som davant una campanya de la por per atemorir la militància independentista i, per això, la millor resposta a la guerra bruta de l’Estat és tornar a demostrar la força del moviment”, ha puntualitzat Antich.
Les tres entitats, que ja preveuen el recorregut que tindrà el recurs d’empara, ja han anunciat que “un cop esgotada la via al Tribunal Constitucional” el periple judicial continuarà amb un recurs davant del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH). Alhora han tornat a denunciar la “negativa de la judicatura espanyola” a donar-los empara malgrat haver estat “víctimes de la vulneració de drets fonamentals per part del Ministeri de l’Interior”.