La Justícia europa retreu a Espanya que no hagi protegit Doñana de l’espoli d’aigua que pateix. Segons publica ‘Eldiario.es’ els magistrats consideren que hauria d’haver tingut en compte les extraccions d’aigua il·legals i les destinades al proveïment urbà en l’estimació dels bombaments d’aigua subterrània de la comarca de Doñana. Així ho afirma el Tribunal de Justícia de la UE en una sentència que s’ha donat a conèixer aquest dijous. A més estableix que no s’han adoptat les mesures apropiades per evitar les alteracions dels tipus d’hàbitats protegits situats en aquest Parc Natural provocades per les extraccions d’aigua subterrània.
El Tribunal de Justícia estima parcialment el recurs de la Comissió, i declara que Espanya ha incomplert les obligacions que li corresponen en virtut de la directiva marc sobre l’aigua en dos aspectes: en primer lloc, Espanya no va tenir en compte les extraccions d’aigua il·legals i les extraccions d’aigua per al proveïment urbà en l’estimació de les extraccions d’aigua subterrània de la comarca de Doñana en el marc de la caracterització addicional del Pla Hidrològic del Guadalquivir 2015-2021. En segon lloc, Espanya no va preveure, dins del programa de mesures establert en aquest Pla Hidrològic, cap mesura per a evitar l’alteració dels tipus d’hàbitats protegits situats en la zona protegida de Doñana provocada per les extraccions d’aigua subterrània per a proveir el nucli turístic de Matalascañas (Huelva). En canvi, el Tribunal de Justícia considera que la Comissió no ha demostrat que Espanya hagi incomplit la seva obligació d’evitar la deterioració de l’estat de les masses d’aigua subterrània de l’Espai Natural protegit de Doñana en el sentit de la Directiva marc sobre l’aigua. Concretament, diu el Tribunal amb seu a Luxemburg, la Comissió Europea “no ha acreditat que les masses d’aigua subterrània de l’Espai Natural protegit de Doñana que es trobaven ja en mal estat s’hagin deteriorat encara més, suposant un increment addicional del dèficit ja existent i, per tant, una major sobreexplotació en relació amb la situació anterior”.
La sentència ha arribat després de més de deu anys des que WWF interposés una denúncia a la Unió Europea. La Comissió Europea va obrir un expedient de sanció contra Espanya el 2014. Malgrat el desenvolupament d’algunes mesures pal·liatives com el Pla d’Ordenació de Regadius de la Corona Forestal de Doñana (que empara fins a 9.300 hectàrees) o la compra de la finca Els Mimbrales per anul·lar l’extracció anual de 6,8 hm³ d’aigua a la qual té dret aquest terreny, Brussel·les va donar un segon avís a l’abril de 2016. Al gener de 2019 es van esgotar els terminis i l’Executiu comunitari va portar el cas davant el Tribunal de Justícia Europeu, que ara ha dictat sentència.