Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Nou clatellot de Brussel·les a Espanya: La CE critica el bloqueig a la renovació de la cúpula judicial

|

- Publicitat -

Brussel·les ha criticat el bloqueig a la renovació de la cúpula judicial a Espanya. En l’informe sobre l’estat de dret publicat aquest dimecres, la Comissió Europea lamenta que “encara no s’han nomenat” els nous membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i recull la crida d’associacions professionals exigint la seva renovació. La CE també qüestiona el nomenament de la fiscalia general de l’Estat per part del govern espanyol. L’informe de l’executiu europeu que examina per primera vegada el sistema judicial, la corrupció i la llibertat de premsa a Espanya no diu res sobre l’afer català ni els presos.

Publicitat

Preguntada per l’absència de l’afer català en l’informe, la Comissió Europea ha defensat que es tracta d’una avaluació dels problemes “sistèmics” d’estat de dret i que no comenten “casos individuals”. “És un afer intern d’Espanya i la Comissió respecta el seu ordre constitucional i les decisions judicials”, ha afirmat l’eurocomissari de Justícia Didier Reynders.

Renovació de la cúpula judicial

Les crítiques de la CE a la manca de renovació a la cúpula judicial espanyola arriben poc després del xoc del Gobierno amb el president del CGPJ, Carlos Lesmes, que ha reactivat el debat sobre el relleu de jutges en aquest òrgan.

D’altra banda, Brussel·les recela de la relació entre la Fiscalia, ara en mans de l’exministra de Justícia Dolores Delgado, i el govern de Pedro Sánchez. La CE considera que el vincle de la Fiscal General amb l’executiu de coalició de PSOE-Podemos pot “afectar la percepció d’independència” del ministeri públic. Tal com demana el Consell d’Europa des de fa anys, la Comissió reclama a Sánchez que millori la transparència de les seves comunicacions amb la fiscalia.

Et pot interessar  Brussel·les insisteix que està “preparada” per assistir el País Valencià i diu que entén “la ira” de la ciutadania

Reynders ha assegurat que hi ha “marge de millora” a Espanya pel que fa al sistema judicial, però no s’ha mostrat partidari d’iniciar un procediment d’infracció per les preocupacions expressades.

Llei mordassa

“Hi ha preocupació per la nova legislació sobre seguretat pública, que suposadament restringeix la llibertat d’informació i la llibertat d’expressió”, avisa la Comissió Europea en l’informe.

La CE recull les queixes d’entitats civils que veuen en perill la protecció de la llibertat d’expressió per la llei mordassa. “Reporters sense fronteres assegura que hi ha una tendència creixent per part de les autoritats judicials i la policia a anul·lar la protecció de les fonts i a obstruir el periodisme d’investigació”, remarca.

En el capítol dedicat a la llibertat de premsa, l’informe destaca que la presó és “una de les sancions previstes per greu difamació contra alguns membres de la família reial”. També recull les agressions a periodistes en els últims anys i els “obstacles a l’accés efectiu a la informació, com la denegació selectiva de l’acreditació a mitjans per part d’un partit polític”, en referència a Vox.

L’anàlisi inclou les denúncies de Reporters Sense Fronteres sobre l’augment de la violència contra els periodistes a Catalunya.

La CE també ha alertat de la manca de transparència sobre la propietat dels mitjans de comunicació a Espanya, un fet que veu amb preocupació a l’hora d’identificar si hi ha un problema de pluralisme.

Corrupció

Després de constatar en l’informe la percepció generalitzada de corrupció a les institucions espanyoles, Brussel·les troba a faltar una “àmplia” estratègia per combatre-la. Tanmateix, la CE celebra alguns passos en els darrers anys per millorar la investigació de corrupteles.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut