Un front d’entitats per la llengua han presentat una petició perquè s’anul·li la sentència del 25% de castellà per una infracció molt greu en la tria d’un dels jutges del cas. Plataforma per la Llengua, SEPC, la USTEC, la Intersindical, Consell per la República i Òmnium Cultural han presentat aquesta nova acció per combatre els atacs contra l’escola catalana en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Catalunya. “Si l’Estat espanyol no ens fa cas, anirem a Europa i guanyarem”, ha reivindicat la directora de l’ONG del català, Rut Carandell.
El jutge en qüestió és Javier Aguayo Mejía, president de la sala contenciosa administrativa del TSJC, que va poder escollir participar en aquest cas, vulnerant un principi jurídic fonamental: el dret a ser jutjat per un magistrat predeterminat per la llei. Per això, les entitats reclamen que es paralitzi la sentència i la interlocutòria que forçaven l’augment d’hores lectives en castellà.
En el text presentat, que s’ha elaborat amb la participació d’un advocat assessor del Consell per la República, les organitzacions expliquen que el desembre del 2020, un dia abans que fos emesa la sentència, es van aprovar una sèrie de normes sobre la composició de les seccions i els tribunals del TSJC que van permetre una assignació irregular i anticonstitucional d’Aguayo Mejía.
“Cal fer front als atacs judicials des de tots els flancs”, ha exposat Xavier Antich, president d’Òmnium, tot destacant que és “en representació de tot l’alumnat de Catalunya” i per evitar que “se segregui l’alumnat per qüestió de llengua”.
Finalment, organitzacions retreuen al Govern que en aquests dos anys d’ofensiva contra l’escola catalana no hagi detectat o emprès aquest camí, i li reclamen que posin els seus serveis jurídics a treballar per contribuir a una estratègia coordinada amb el teixit associatiu que ataqui de soca-rel la persecució judicial. A més, les organitzacions fan una crida a sumar esforços de tota la societat civil per aconseguir deixar sense efecte la sentència del TSJC.
🎥 Rut Carandell, directora de @llenguacat, explica per què és irregular la participació del jutge Aguayo Mejía en el cas de la sentència del 25% 👇🏼 pic.twitter.com/M1oYZvqTc3
— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) May 31, 2022
🔴 @XavierAntich: “Ho fem en representació de tot l’alumnat de Catalunya, sense exclusió, d’aquells qui tenen el català com a llengua materna i també dels qui no la tenen. Perquè nosaltres no permetrem que se segregui l’alumnat per qüestió de llengua” pic.twitter.com/YfJvy6YfPC
— Òmnium Cultural (@omnium) May 31, 2022
Avui fem una roda de premsa amb @llenguacat, @USTECSTEs, @omnium i @ConsellxRep. Formem part del front judicial comú contra la sentència del 25% de castellà a l’educació. Serem sempre lluitant per totes les vies possibles per l’educació en català! pic.twitter.com/iqJhbVsfrz
— Intersindical Educació (@InterEducacio) May 31, 2022
L’advocat de Ramon Llena explica que s’ha presentat un incident de nul·litat d’actuacions.
📢S’ha vulnerat un principi democràtic: mai es pot triar un jutge per un cas concret. #català pic.twitter.com/hkYApmF9Yb
— Consell per la República Catalana (@ConsellxRep) May 31, 2022