El Mobile World Congress se celebra a Barcelona des d’aquest dilluns, 27 de febrer, fins al pròxim dijous, 2 de març. L’edició més esperada després que la pandèmia de la COVID-19 reunirà prop de 80.000 visitants provinents de 200 països diferents, que mostraran i gaudiran de les últimes propostes i novetats en l’àmbit de la tecnologia mòbil. Tanmateix, la indústria tecnològica també té un costat fosc que una vintena d’activistes de SETEM Catalunya i Rebel·lió Científica han volgut denunciar públicament a les portes de la Fira de Barcelona, on té lloc el congrés.
Els grups d’ecologistes han denunciat les condicions laborals dels treballadors que extreuen els materials per fabricar els dispositius electrònics a través d’una ‘performance’. Posteriorment, han llegit un manifest que posa l’accent en les condicions dels miners d’Amèrica Llatina i Àfrica, les quals han titllat d’“esclavatge modern”. A més de l’impacte social, amb aquesta acció també han volgut visibilitzar les conseqüències ambientals de la indústria del mòbil.
“Exigim responsabilitat social a la cadena de subministrament; exigim acabar amb l’esclavatge modern; exigim acabar amb els minerals conflictius. No hi ha res més valuós que les vides humanes” exposen des de SETEM Catalunya. “Encara no és massa tard. Deixeu de desencadenar avui el col·lapse de demà”, ha expressat un dels activistes després de la lectura del manifest.
Hem denunciat amb @ScientistRebel1 @EsRebelCientif l’extració de terres rares, cobalt, liti i tants altres minerals, especialment del Sud Global, necessaris perquè la indústria de l’electrònica que s’exhibeix al #MWC23 pugui continuar enriquint-se#MSC23 #ElectrònicaJusta pic.twitter.com/REKsVQbJgE
— SETEM Catalunya (@setemcat) February 27, 2023