La consellera de Salut, Alba Vergés, ha assegurat que els indicadors epidemiològics avancen “com estava previst” i ha dit que la pujada que s’ha vist al balanç d’aquest dimarts no posa en perill el pas al tram 2, que el pla de reobertura preveu per a dilluns vinent. “Estem segons el previst; continuem amb una baixada, que pot ser menys intensa, i ja prevèiem que pogués augmentar o ralentir-se els propers dies o la setmana que ve”, ha dit la consellera. Tot i això, el vicepresident amb funcions de president del Govern, Pere Aragonès, ha demanat “màxima prudència” i ha dit que les properes setmanes seran “decisives”. “Que aquest aire de reobertura sigui amb tota la consciència”, ha afegit Vergés.
Aquest dimarts hi ha hagut una lleugera pujada en els indicadors epidemiològics, amb un risc de rebrot 5 punts més alt (201) i un augment també en l’Rt, que passa a 0,84. Aquestes pujades arriben una setmana després que s’iniciés les flexibilitzacions a les restriccions.
En una compareixença conjunta al recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, Vergés ha demanat “un compliment molt estricte” de les restriccions per poder “seguir avançant amb el calendari” previst pel pla de reobertura. Precisament sobre això, ha confiat que dilluns que ve es podrà canviar de tram i no hi haurà “sorpreses”. En ser preguntada per si el canvi en els indicadors d’aquest dimarts canvia el context, Vergés ha insistit que de moment els indicadors segueixen apuntant que és possible fer el canvi de fase. “Estem en el previst”, ha assegurat.
Tot i això, ha remarcat que l’horitzó de la flexibilització “no ha de fer abaixar la guàrdia”. “Seguirem dient que el control de l’epidèmia depèn de tots, sobretot ara i a les portes d’un calendari que tots volem celebrar sense tenir familiars malalts”, ha dit Vergés en referència a Nadal.
En un sentit similar s’ha expressat Aragonès, que ha demanat a la ciutadania que “no es relaxi” perquè “els espais de confiança familiars, socials o personals no són de confiança amb el virus”, i ha insistit en la necessitat d’un “esforç col·lectiu”. “No podem posar una metgessa, un policia o un infermer al costat de cada ciutadà, és una tasca de tots”, ha reblat.
2.000 testos diaris als cribratges de Barcelona
Aragonès també ha insistit que la reobertura ha d’anar acompanyada d’una forta prevenció i ha apuntat que això és el que s’intenta fer amb els cribratges massius, especialment per tal de trobar asimptomàtics. Encara que ha apuntat que “s’ha millorat molt en el rastreig i la detecció”, ha dit que cal que la ciutadania respongui a les crides per testar-se.
Precisament aquesta setmana s’inicien diversos cribratges a Barcelona, on es pretén fer unes 2.000 proves diàries. Un d’ells és al recinte Modernista de l’Hospital Sant Pau de Barcelona, on els dos dirigents han fet la compareixença, que estarà actiu fins el 5 de desembre. El segon és al Centre Esportiu Municipal Olímpics d’Horta-Guinardó, fins el dia 4; mentre que a Nou Barris es farà al casal de Gent Gran Casa Nostra del 3 de desembre a l’11 i a Ciutat Vella a la facultat de Geografia i Història de la UB, del 3 al 16 de desembre.