Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Una nova exposició a Barcelona alerta de la desaparició “cada cop més ràpida” de llengües al món

|

- Publicitat -

Linguapax i el Palau Robert han presentat l’exposició ‘Les llengües no moren, les maten’, que alerta de la situació de desaparició en què es troben moltes llengües del món. Per evitar-ho, la presidenta de Linguapax, Mònica Pereña, diu que cal reconèixer l’existència d’aquestes llengües i establir mesures en l’àmbit de l’educació i les tecnologies.

Publicitat

La mostra exposa cites de diverses personalitats que reflexionen sobre la desaparició lingüística, el plurilingüisme i el valor de la llengua pròpia. Pereña assegura que el català encara no està catalogat com a llengua amenaçada, tot i la “disminució de l’ús” i diu que es troba en una situació “d’alerta”.

Pereña ha assenyalat que, segons la UNESCO, la meitat de les 7.000 llengües censades al món hauran desaparegut a finals de segle. La presidenta considera que la importància de les llengües és doble. D’una banda, formen part de la diversitat i el coneixement global. De l’altra, assegura que “les persones les viuen com a part de la seva identitat”. Per això, afirma que “cada vegada que perdem una llengua perdem una part de coneixement, una manera de veure el món”.

A més, Pereña ha exposat que, a causa de la relació entre la identitat de les persones i les llengües, la garantia que existeixin totes les llengües “forma part també de la garantia dels drets individuals” i ho situa al mateix nivell que els drets a la salut, l’educació o “a la mateixa vida”.

Per evitar la desaparició, Pereña aposta perquè siguin reconegudes i se’ls hi atribueixi el mateix valor que qualsevol altra. Afirma, també, que cal garantir el dret a formar part dels sistemes educatius dels seus països i posa èmfasi en el paper de les tecnologies, que considera “afavoreixen la continuïtat de totes les llengües” si són capaces “de tenir els elements que necessiten”.

Et pot interessar  Prop de 200 traduccions d’obres en català i occità l’any 2024, amb el suport de l’Institut Ramon Llull, una xifra rècord

Finalment, assegura que cap entitat qualifica el català com a llengua amenaçada, però reconeix que s’ha disminuït el seu ús. Aquest fet, explica, ha estat afavorit tant per qüestions demogràfiques com pels “continguts que es poden fer servir a través de les tecnologies”.

La mostra és lliure i pot visitar-se fins al 8 de maig.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut