Una estudiant ha denunciat a Plataforma per la Llengua que un màster de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) aposta exclusivament pel castellà, tant a l’aula com a la comunicació escrita i la pàgina web. “Contravé la normativa catalana i universitària“, ha manifestat l’ONG del català.
En un fil a X (Twitter), l’entitat ha explicat que l’estudiant va demanar informació sobre el màster propi “Metodología de la investigación: Diseño y Estadística en Ciencias de la Salud” de la UAB. Com la va rebre directament en castellà, va decidir preguntar si la tenien en català i quin era l’idioma habitual de les classes. “Todo absolutamente todo lo hacemos en castellano”, van respondre des del màster.
L’estudiant no va llençar la tovallola i els va expressar la seva sorpresa pel fet que la UAB, que considera el català llengua pròpia i preferent, no impartís ni un mínim de la formació en aquesta llengua.
La resposta a l’estudiant va ser que el “consell de govern” havia aprovat que es fes en castellà, ja que la majoria d’estudiants eren de la resta de l’estat espanyol o estrangers i que “feia 40 anys que feien aquests cursos i sempre havien sigut en castellà”.
Plataforma per la Llengua insisteix que la situació “contravé el pla de llengües 2021 – 2025 de la UAB, així com la normativa catalana”. A més, segons el recompte de l’entitat, de les 170 webs específiques de màsters propis i oficials i postgraus de la UAB, 82 no tenen versió en català.
“Exigim que es reverteixi aquesta situació perquè tota la informació pública sigui en català, com a mínim, i que s’incrementi la docència en aquesta llengua”, reclama Plataforma, tot recordant que “les universitats han de ser punta de llança de la promoció lingüística, tal com afirma la Carta Universitària de la Llengua de la Xarxa Vives d’Universitats”, a la qual esperen que la UAB es comprometi.
✉ P., estudiant de l’àmbit de la salut, va demanar informació sobre el màster propi “Metodología de la investigación: Diseño y Estadística en Ciencias de la Salud” de la #UAB.
📩 Es va sorprendre de rebre la resposta i la web en castellà. Va decidir insistir-hi. pic.twitter.com/EX0FxwxpqK
— Plataforma per la Llengua (@llenguacat) September 13, 2023