Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024
Edició 2342

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 23 de desembre del 2024

Un soci de Miquel Roca assegura que el bufet “viu del Ministeri”

Es tracta del despatx d'advocats d'un dels pares de la Constitució i que va defensar la Infanta del cas Nóos

|

- Publicitat -

Un soci del despatx d’advocats Roca Junyent, propietat d’un dels anomenats “pares de la Constitución”, Miquel Roca, va assessorar jurídicament l’elaboració d’una futura carta magna catalana durant el procés independentista, segons un nou informe de la Guàrdia Civil incorporat al sumari de la causa que investiga l’organització del referèndum de l’1-O, a càrrec del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona.

Publicitat

En les conclusions d’aquest document, els investigadors ressalten que Santiago Vidal, el jutge que va ser suspès per participar suposadament en el ‘Procés’, va ser un dels coordinadors dels treballs per a la redacció de l’esmentada ‘constitució’ i que una de les persones amb les que va contactar per l’assessorament va ser Eduard Sagarra, soci de Roca Junyent.

Això sí, la Guàrdia Civil remarca que Sagarra “va intentar” oferir els seus serveis “des de l’anonimat”, ja que, tal com consta en l’informe, ell mateix li va dir a Vidal en un correu electrònic que “el despatx per al qual treballa viu en part del Ministeri”, sense especificar quin.

Aquest apunt surt a la llum en la part del document en què l’Institut Armat relata el procés iniciat per Vidal per confeccionar la qual es volia que fos la constitució d’una futura república catalana, ja que va ser ell qui “va coordinar el projecte unanovaconstitucio.cat” i va estar en contacte amb “altres plataformes” que també van crear les seves pròpies propostes, com Juristes per la Independència, una “sectorial” de l’ANC, segons els investigadors.

Segons l’informe, Vidal “va donar a conèixer el seu projecte de constitució a través del llibre ‘Una constituci per a Catalunya'”, i en el seu equip “haurien participat un conjunt de juristes entre els quals es van trobar Matilde Aragó, Agustí Carles i Garau, Elisabeth Ferran i Planas, Jaume López, Josep Maria Miquel Porres, Eduard Sagarra, Sebastià Sardine, Silvia Ventura, Josep Maria Vilajosana i el mateix Santiago Vidal”.

Roca i el soft power

A part d’aquestes suposades ajudes del ministeri, Roca està estretament vinculat amb el soft power, el poder de les grans empreses. Cal recordar que el bufet Roca i Junyent va ser l’encarregat de defensar la Infanta Cristina pel cas Nóos que va acabar condemnant el seu marit, Iñaki Urdangarín. Segons diferents mitjans, va demanar una reunió clandestina amb el jutge que instruïa el cas, José Castro Aragón, per tractar de desimputar la Infanta. A més, Roca compagina la seva activitat amb la pertinença a diversos òrgans de direcció d’empreses com Endesa o ACS. També és president de la Fundació Abertis, la Fundació Amics del MNAC, la Societat Econòmica Barcelonina d’Amics del País i vicepresident de la Fundació Barcelona Cultura. A més, és Secretari no Conseller del Banc Sabadell, d’Abertis Infraestructuras, de TYPSA i Accesos de Madrid. És membre de l’Acadèmia Europea de Ciències i Arts des del 2000. Des de novembre de 2010 és el president d’honor d’Alumni UB, l’agència de la Universitat de Barcelona la activitat consisteix a agrupar i organitzar als seus antics alumnes.

Publicitat

Opinió

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut