ACN Barcelona .- Sos Menjadors ha acusat el conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, d’improvisar en la qüestió del decret de menjadors. Ho diu després que el conseller hagi anunciat que la setmana que ve s’activa un pla participatiu per Internet per fer aportacions a la redacció de la norma. En declaracions a l’ACN, el portaveu de la plataforma, Jordi Estarlich, ha reiterat en la idea fundacional de l’entitat, és a dir, que el que cal és aturar la redacció del decret i començar a parlar des de zero. Estarlich ha reclamat al Govern un diàleg “en igualtat de condicions” que abordi “contingut pedagògic” i no “externalització econòmica”.
Bargalló ha anunciat aquest divendres des de Vilanova i la Geltrú que la setmana vinent el Govern obrirà un espai de participació online perquè la comunitat educativa i els Ajuntaments “puguin dir la seva” abans que el decret de menjadors escolars sigui un avantprojecte.
Aquesta és la qüestió que no agrada a Sos Menjadors, que ha acusat Bargalló d'”embolicar més la troca”. Estarlich ha recordat, en aquest sentit, que desenes d’ajuntaments catalans, el de Barcelona entre ells, han aprovat una moció impulsada per aquesta plataforma en què es reclama a Ensenyament que aturi el decret i obri un període de diàleg. La moció arribarà en pròximes dates també a Lleida i Tarragona, i Estarlich espera que s’aprovi.
Un dels punts principals de la qüestió és l’externalització del servei de menjador, que des de Sos Menjadors temen que suposi que un “pastís” de 400 milions d’euros vagi a mans de grans empreses que tenen per objectiu el lucre econòmic, i no la pedagogia.
Per això reclamen que cal parlar també de què es fa durant les hores del migdia, i afirmen que en “l’únic” que estan d’acord amb el conseller és en la idea que l’espai s’ha de regular. Però, en canvi, no comparteixen que tot el servei hagi de sortir a concurs públic, on, des del seu punt de vista, les empreses petites que cuiden la producció de proximitat o la sostenibilitat ho tindran més difícil. Tampoc estan d’acord amb el fet que el decret pugui impedir que les AMPAs regulin el servei de menjador.
De fet, Estarlich subratlla que les AMPAs que ara coordinen aquest servei “ho fan millor” que qualsevol de les concessionàries, per la qual cosa opina que la contractació pública “no és ara mateix una bona solució si es vol millorar la qualitat pedagògica i alimentària” del servei de menjador a les escoles públiques de Catalunya.
Finalment, Sos Menjadors defensa que cal posar les hores del migdia al mateix nivell pedagògic que les de la resta de la jornada, i afirmen que això passa per la “gratuïtat” i per la “universalitat”.
La plataforma Sos Menjadors, que agrupa membres d’AMPAs, sindicats o altres associacions de caire educatiu, treballa en l’impuls d’una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) per considerar lectiu l’espai del migdia en què es dona el servei de menjador.