Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 16 de novembre del 2024
Edició 2304

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 16 de novembre del 2024

Racisme policial: les identificacions policials a estrangers a Catalunya tripliquen les fetes a espanyols, denuncia SOS Racisme

|

- Publicitat -

A Catalunya, per cada persona de nacionalitat espanyola que la policia va identificar l’any 2021 se’n van identificar 3,48 d’estrangeres. Així ho indica l’informe ‘Vigilància 0.2: Una anàlisi de dades sobre les identificacions per perfil ètnic-racial’ que SOS Racisme ha presentat aquest dimecres. L’estudi, que també revela que el 40% de les identificacions van ser sobre persones no nacionals, s’ha elaborat basant-se en dades recollides entre 2018 i 2021 a les ABPS de l’Eixample, Ciutat Vella, L’Hospitalet de Llobregat, Sants – Monjuïc, Tarragonés, Segrià – Garrigues – Pla d’Urgell i Gironès – Pla de l’Estany. L’ONG demana a les administracions que posin fi a aquestes pràctiques “discriminatories” que “criminalitzen” les persones no blanques.

Publicitat

L’informe s’ha presentat aquest dimecres al Col·legi de Metges de Catalunya i parteix de la base que el perfil racial és un “criteri normalitzat en la pràctica policial del control identitari” que consisteix a demanar la documentació a persones “segons la seva raça o ètnia i no pel fet d’haver comès alguna falta administrativa, acció delictiva o tenir-ne sospites raonables”.

En aquesta línia, els responsables de SOS Racisme han sostingut que “en el territori espanyol s’identifica desproporcionadament les comunitats no blanques, criminalitzant-les i exposant-les a situacions de risc”.

Les dades que s’han donat a conèixer revelen que durant l’any 2021, a Catalunya, per cada ciutadà espanyol se’n van identificar 3,48 d’estrangers. Alhora indiquen que durant aquest període van produir-se un total de 602.387 identificacions. D’aquestes, 359.867, van ser sobre població espanyola, el que representa un 59,74% del total. La resta, 241.012, van ser a persones estrangeres, el que suposa un 40% del global. L’informe també assenyala que la taxa d’identificació, el nombre de ciutadans identificats per cada cent, és molt més elevada en la població estrangera (19,27%) que en la local (5,53%).

Es dona la circumstància que la població espanyola representa el 83,89% de la població total de l’Estat, mentre que l’estrangera només ascendeix al 16,11%. “Hi ha un biaix discriminatori en funció dels perfils ètnics i racials i l’aparença d’estranger dels ciutadans que va en augment”, han apuntat des de SOS Racisme.

L’informe s’ha fet a partir de dades recollides en set Àrees Bàsiques Policials entre els anys 2018 i 2021. Les zones analitzades han estat: Eixample, Ciutat Vella, L’Hospitalet de Llobregat, Sants – Monjuïc, Tarragonés, Segrià – Garrigues – Pla d’Urgell, Gironès – Pla de l’Estany.

En el cas d’aquestes set àrees bàsiques policials, la taxa d’identificació elevada està estretament vinculada a la taxa de població estrangera que viu a la zona. Així, a més població de fora, més alta és la taxa d’identificacions, la qual es concentra, sobretot, en les persones estrangeres. Aquesta tendència s’observa especialment en àrees com la de L’Hospitalet, on durant la pandèmia també es van disparar les identificacions de persones no nacionals. Per contra, a regions com el Tarragonés, on la xifra de ciutadans estrangers és inferior, el nombre total d’identificacions destinades a persones espanyoles és major.

Una altra de les dinàmiques que es desprenen de l’informe, és el fet que el nombre d’identificacions va créixer substancialment durant la pandèmia, sobretot a causa de les restriccions de mobilitat fixades pel Govern. En aquests casos, per norma general, les identificacions a persones no nacionals també van ser superiors.

Publicitat

Opinió

Subscriu-te al canal de WhatsApp

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Minut a Minut