Dues associacions jurídiques, Informes de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració Local per la Independència (SITxCAT), sectorial de l’ANC i el Col·lectiu Maspons i Anglasell (CMiA), que pretén recuperar l’essència del dret que s’aplicava a Catalunya, han emès un informe que argumenta jurídicament la negligència del Secretari General del Parlament, Xavier Muro, de no publicar íntegrament el text aprovat per la cambra catalana sobre la monarquia espanyola.
Les principals conclusions a les quals arriba l’equip de les dues associacions, on hi ha, entre d’altres, els juristes Joan Anton Pons, Marcel·lí Pons, Isidre Martí, Cèlia Argilés o Isidre Llucià és que Muro té l’obligació de publicar els textos aprovats al Parlament sense modificar-ne el contingut (només els pot ordenar) i que, si això succeeix, el president de la cambra, en aquest cas Roger Torrent, té la capacitat d’obligar-lo.
Avisen que el seu estudi no analitza si les resolucions del Parlament de Catalunya són contràries a les interlocutòries del Tribunal Constitucional, sinó el fet de si una part d’una resolució adoptada pel Ple del Parlament de Catalunya pot ser suprimida en la publicació al BOPC.
Sobre aquest cas, asseguren que el BOPC dona fe, entre d’altres, “de les resolucions aprovades pel parlament de Catalunya, tenint com a notes característiques les de la integritat i autenticitat de les resolucions publicades”.
Així doncs, els juristes conclouen que “no existeix a la normativa actual cap excepció a la publicació íntegra de les resolucions” fet que Muro hauria incomplert, ja que “la publicació no és una iniciativa de cap autoritat, sinó el resultat de l’activitat del Parlament” i la raó és tan senzilla com contundent: “el que aquest aprova s’ha de publicar”.
D’aquesta manera, SITxCat i CMiA entenen que el Secretari General del Parlament de Catalunya “no podia ordenar la publicació no íntegra de la resolució”. Admeten, però, que aquesta conclusió “requeriria una anàlisi més exhaustiva sobre els efectes concrets de les interlocutòries del Tribunal Constitucional” en les quals s’empara Muro.
Una altra sentència sorprenen que fa l’informe és que “la desobediència del Secretari General al Parlament de Catalunya es pot salvar a través de les instruccions directes del President del Parlament de Catalunya”. És a dir, Roger Torrent té la potestat, segons els estatus del Parlament, com a president, d’obligar al Secretari General la publicació íntegra dels textos aprovats.
En declaracions a La República, els col·lectius, sota el pretext de les interlocutòries del TC que usa Muro, no es pot presentar una querella contra ell però sí “es podria fer un expedient disciplinari administratiu” i que aquest l’hauria d’aprovar la Mesa del Parlament.
En aquest enllaç teniu el text íntegre.