“L’independentisme s’ha de recompondre electoralment, i ha de parlar amb més claredat a la seva base social. Arriben missatges contradictoris, no l’estic acabant d’entendre”. A un dia del primer aniversari de la Declaració d’Independència la consellera legítima d’Educació, Clara Ponsatí, no veu clar quin és el full de ruta ni l’objectiu del Govern per assolir la República: “No acabo de veure l’avantatge a la importància que ells donen a mantenir el funcionament normal del govern autonòmic”.
Entrevistada per El Punt Avui, Ponsatí ha demanat obertament que es convoquin eleccions, tot i que ara “no és el millor moment”, perquè, apunta, “el que tenim ara és res. Fan la viu-viu”. En aquest sentit, interpel·lada per la negociació amb el PSOE pels pressupostos de l’Estat, la consellera legítima creu que mentre no hi hagi una amnistia sobre l’1-O i s’acabi la repressió “no es pot negociar res”.
L’independentisme ha perdut la innocència
Els fets d’octubre de l’any passat va marcar un abans i un després, segons Ponsatí, l’independentisme “ha perdut la innocència”: “Em refereixo a l’estat d’ànim de la base, de les persones que teníem l’esperança que potser això seria més senzill del que està sent. Ara, innocència per part dels líders polítics… no crec que fos aquest el problema”.
Què vol dir eixamplar la base?
El mantra de l’eixamplament de la base republicana també ha arribat a Escòcia, tot i que no té el suport esperat. La consellera legítima no veu “prou verbalitzada” aquesta estratègia que, com apunta, veu per “inferències”: “El líder d’ERC es comunica a través dels evangelis és difícil interpretar-lo, i llavors l’únic que fem és inferències. I les inferències que faig no m’acaben de convèncer”. Preguntada si l’aprovació dels comptes de la Generalitat amb els comuns pot eixamplar la base, Ponsatí riu, “la base de què? Dels pressupostos? Efectivament, necessitem una majoria” però dispara, “que facin el que vulguin (sobre l’aprovació dels comptes). No em sembla molt important. Si estan decidits a mantenir aquest govern, alguna cosa hauran de fer, i suposo que és l’única opció viable”.
L’exili de tots hauria estat infinitament més potent
Qüestionada sobre la diferència entre els qui van tornar i es van quedar a l’exili, Ponsatí assevera que “haver tingut tot el govern a l’exili, atesa la situació de derrota temporal, hauria estat infinitament més potent”. La consellera, que respecta la decisió de cadascú, considera d’una “incongruència màxima” que membres del govern es posés a disposició de la justícia “de la qual t’acabes de declarar independent” i assevera, “anar xino-xano a l’Audiència Nacional al cap de tres dies… El govern tenia unes obligacions històriques i, si bé jo no hauria fet la DUI, t’obligava com a mínim a mantenir la dignitat i a no doblegar-te davant d’unes institucions que acabaves de dir que ja no tenien sobirania sobre tu”.
En aquest sentit, apunta que en aquell moment de dubte Ponsatí reflexionava que no es podien veure amb la jutgessa Lamela, perquè “no té autoritat sobre la república catalana!”: “Era evident que no es mantenia la República, però com a govern teníem l’obligació institucional de mantenir-nos fidels al mandat del Parlament”.