La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, creu que les forces independentistes no estan avançant en com preparar una DUI efectiva i admet que “troba a faltar debat”. “Com que estem centrats en una cosa molt poc realista, com és que ens respectin el dret a l’autodeterminació i aconseguim un referèndum d’independència acordat, tot el temps que ens passem discutint sobre això no l’estem aprofitant per traslladar a la ciutadania un projecte viable d’independència”, afirma en una entrevista al Punt Avui. És per això que creu que la mobilització de l’11-S de la setmana vinent ha de servir per “fer pressió” a la classe política.
Paluzie remarca que no s’està treballant només amb la celebració de la Diada sinó que també es faran actes durant el cap de setmana de l’1 al 3 d’octubre per “donar valor a la victòria del referèndum de l’1-O i dir que no s’ha acabat la feina i que cal acabar el que es va iniciar” amb una DUI efectiva.
Pel que fa als preparatius de l’11-S, admet que enguany hi ha “més reactivació” respecte els actes que es feien l’any passat quan hi havia més restriccions. Assegura que s’està treballant amb el Departament d’Interior i el de Salut i que es demanarà que tothom porti la mascareta i que es mantinguin les distàncies a partir de les indicacions dels voluntaris. “Serà una manifestació en moviment i intentarem esponjar més la sortida, demanant-ho als autocars o fent crides a la gent de Barcelona perquè es distribueixi des de la Diagonal amb Pau Claris fins a Urquinaona, i que no hi hagi concentracions gaire denses”.
Avançar en estructures d’Estat
Paluzie creu que ara que el Parlament està “empoderat” i representat per un 52% de vots independentistes, cal avançar cap a la DUI efectiva. “En el moment que estiguem preparats i es donin oportunitats o circumstàncies que ho facilitin, això en una legislatura de quatre anys hauria de ser possible” assegura tot i que no concreta quin any creu que això passarà. Abans considera que cal treballar aspectes clau per exercir la sobirania com són les estructures d’estat. “Hi ha coses de l’ordre material que no s’han fet en aquests gairebé quatre anys, que és analitzar a fons tot el que teníem pensat des de les institucions amb la llei de transitorietat jurídica, tota la feina encapçalada per Viver i Pi-Sunyer”, detalla.
Si bé valora positivament que el Govern hagi avançat amb el desplegament de la fibra òptica al territori durant els últims anys, creu que també és important que abordi el desplegament de la sobirania fiscal així com l’energètica. “El dia que es declari una independència que sí que es vulgui tirar endavant, aquell dia ens podran tallar internet a tota la ciutadania, tota l’energia, o tindrem capacitat autònoma?” es pregunta a tall d’exemple. Sobre el tema energètic, a més, subratlla que es compliria un doble objectiu com és la lluita contra el canvi climàtic i la preparació per la ruptura amb l’estat espanyol. “I aquí estem molt endarrerits, molt”, rebla.
I referent a una possible participació de l’ANC a l’Acord Nacional per l’Amnistia i l’Autodeterminació que el Govern concretarà la setmana vinent, la seva presidenta admet que no forma part del full de ruta que van aprovar amb els socis i que, si fos el cas, s’hauria de debatre internament i consultar-ho.