El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, intenta dissimular sense èxit que busca la confrontació amb Catalunya. En una entrevista a ‘La Vanguardia’, acusa l’independentisme català de voler perjudicar el País Valencià, com per exemple al port de València, o de “trepitjar” les seves senyes d’identitat i el seu Estatut. Tanmateix, assegura que vol tenir la millor relació possible amb Catalunya, “d’igual a igual”, perquè els dos territoris són els millors clients l’un de l’altre.
Un dels punts de fricció és la denominació de la llengua i la seva unitat, i aquí Mazón planteja que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) potser s’hauria de denominar Acadèmia de la Llengua Valenciana.
Empipat amb les negociacions per la investidura
Com a exemple de possibles perjudicis de Catalunya al País Valencià, Mazón posa les negociacions entre el PSOE i els independentistes per a la investidura, ja que suposen un “privilegi” respecte a la resta d’espanyols. “Abans o després sabrem els detalls, però m’espero el pitjor, sincerament”. En aquestes negociacions, segons ell, també s’inclouria la paralització de l’ampliació del port de València, ja que ERC i Compromís han demanat fer-ho, i recorda que el president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó, és membre d’ERC.
D’altra banda, segons ell, l’amnistia està fora de la Constitució, i assegura que l’Estat està habilitat per a perdonar, “no per demanar perdó”. Per a Mazón, la possible amnistia es deriva d’una “diabòlica matemàtica electoral, una construcció artificial d’un relat d’uns senyors amb necessitats particulars”. “Cada cop estem més a prop de l’Espanya de primera i de segona, de la divisió de facto dels espanyols”, referma.
Critica el “somni” dels Països Catalans
Pel que fa al finançament autonòmic, diu que les comunitats han de tenir marge per apujar o abaixar impostos, i que cal canviar el sistema de finançament perquè “finalment es faci justícia” amb el País Valencià. Així, per exemple, diu que vol aprofitar el Mediterrani com a entrada i sortida natural de mercaderies de Castella i Lleó i Madrid.
Mazón creu que l’independentisme català sempre ha volgut perjudicar el País Valencià, amb el “somni” dels Països Catalans, la “negativa a l’associació estratègica per canviar el finançament autonòmic”, “sense ajuda per al port del suposat germà”, “ni a favor de l’aigua per a València” o “trepitjant cada dia l’Estatut valencià de l’autonomia germana, menystenint el nom de la llengua”.
Tot i aquestes crítiques, assegura que vol tenir la millor relació possible amb Catalunya amb “línies vermelles” marcades pel “sentit comú, l’Estatut i les senyes d’identitat” valencianes. Així, critica que l’anterior president valencià, Ximo Puig, “alimentava amb diners públics idees com una ‘Commonwealth’ amb Catalunya i Balears, cosa que evoca la relació de Londres amb les seves antigues colònies”. “No volem dependre de Barcelona”, assegura i afegeix que potser el que s’hauria de fer és “valencianitzar Catalunya abans que catalanitzar la Comunitat Valenciana”.
Mazón a Aragonès: “Que no qüestioni l’autonomia dels altres”
Mazón ha evitat valorar si el president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, és un interlocutor vàlid, però diu que és “difícil” perquè “l’única frase” que li ha dedicat és que si la Generalitat Valenciana elimina ajudes a entitats “pancatalanistes”, les pagaria Catalunya. “No sembla la manera més amistosa d’iniciar una relació”, diu, i demana a Aragonès que “no es dediqui a qüestionar l’autonomia dels altres, l’Estatut dels altres”.
Mazón també carrega contra el seu antecessor per canviar dos cops els criteris lingüístics “escorant-se cap a la catalanització filològica sense demanar informe a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL)”. En canvi, assegura que el PP sí que respecta l’AVL i hi treballa conjuntament per “animar a l’ús del valencià més comú”. “No hi ha un sol tipus de valencià”, diu que vol “recuperar termes que s’usen al carrer”.
Tanmateix, obre la porta a canviar el nom de l’AVL a Acadèmia de la Llengua Valenciana, perquè “no és el mateix”. “El nom de la nostra llengua és valencià”, assegura, i creu que alguns “intenten torpedinar o manipular el debat filològic, parlen d’unitat de la llengua com a avantsala d’unitat política”.
Fins i tot, preguntat sobre la unitat del castellà, amb les seves variants americanes, Mazón diu que “en la Constitució de Colòmbia no hi ha un article que digui que la seva llengua és el colombià, però hi ha un Estatut valencià que diu que es parla valencià”.