La llengua catalana passa per moments crítics als Països Catalans, on el seu ús social disminueix a un ritme perillosament ràpid. Algunes de les dades recollides en l’onzena edició de l’InformeCAT, elaborat per Plataforma per la Llengua, evidencien aquesta realitat, amb dades que fan saltar les alarmes, com per exemple que el 80% dels catalanoparlants canvien al castellà quan el seu interlocutor els respon en castellà. I això només a Catalunya; a les illes Balears, només 1 de cada 10 manté el català.
Tot i que la transmissió intergeneracional continua sent el principal motor amb què es manté viu el català, ja que acostuma a parlar-se entre les famílies catalanes, valencianes i balears, queda clar que la cosa canvia quan se surt de la bombolla familiar. De fet, segons les dades recollides per la Plataforma, el 43% dels catalanoparlants (4 de cada 10) enquestats fa servir el castellà per adreçar-se a un desconegut o a una persona que creuen que ni parla ni entén el català. La gent que s’adreça a persones desconegudes directament en català representa una minoria, segons l’informe.
Aquestes dades, lligada amb el fet que la meitat de catalanoparlants creu que la submissió lingüística no amenaça la llengua, segons el mateix informe, demostren la crítica situació que travessa la llengua. Tanmateix, el 70% dels enquestats creu que el català està amenaçat, però no troben que pateixin “submissió lingüística” quan l’interlocutor els parla en castellà i, sense obligar-los directament, ells també canvien de llengua.